Verkeersknooppunten hebben namen. Maar omdat niet iedereen alle verkeersknooppunten zomaar opdreunt, eerst een kaartje ter oriëntatie: Grijsoord is de T-splitsing tussen de A12 en A50 ten noordwesten van Arnhem. Linksboven bij de driehoek

Meer in detail. Het is geen klaverblad maar een trompetknoopunt. Dat type heeft een eigen wikipediapagina. Als voordelen wordt genoemd: goedkoop want je hebt maar een brug nodig. Nadelen: het rondje is klein (automobilisten moeten afremmen), en je steekt eerst over en gaat dan pas linksaf. Dat is volgens mij bij elk klaverblad zo.

Ik verbaas me steeds weer hoe groot zo’n ding is. Alles voor de auto in Nederland, je zou toch eens moeten afremmen. Hier hetzelfde vierkantje in Arnhem.

En dat hele stuk is dus afgesloten. Waarom maken we daar niet een MTB-route ipv de Vennenbulten? O ja ander verhaal.

Ik open topotijdreis en ga terug in de tijd. 2021:

In 1900 staat er een gebouw op de plek van het knooppunt. Dat was Grijsoord, vandaar de naam van het verkeersknooppunt. Het was een vakantieoord voor bleekneusjes uit de Randstad.

In 1978 is het verkeersknooppunt klaar, maar staat het gebouw er nog. Daar woonden ook nog mensen. Die konden bij hun huis komen door in de zuidoosthoek de afrit van de A50 over te steken. Dat was gelijkvloers, maar zo druk was die A50 nog niet.

Het huis is weg en de afrit is ook weg. Is dat zo? Inderdaad, je kunt daar niet meer oversteken, maar het asfalt ligt er nog. Google Streetview:

Nou ben ik niet de eerste die hierover schrijft. Op www.wegenforum.nl komt ook Grijsoord ter sprake, en Willem H die daar is opgegroeid vertelt hoe hij daar woonde in the middle of nowhere. Hij vertelt dat het huis mocht blijven staan tot de eigenaar was overleden. Hij plaatst ook een foto van het huis en schrijft dat de treurwilg er nog staat (in 2015).

Kan ik die treurwilg terugvinden? Niet op Google Maps, daar herken ik geen bomen op (alles groen). Op het AHN zie ik dit:

De grootste boom, maar of het een treurwilg is? Bomen herkennen vanuit de lucht….

Mooi verhaal?

Het Merckendal is de naam van het grote vanggebied van de Heelsumsebeek. Meer weten hierover? Ik heb een serie van 25 delen over het uitgestrekte wandel- en fietsgebied op de Nederveluwe rond de Zijpenberg, Rozendaalseveld, Terlet, Schaarsbergen, Kempenerberg, Warnsborn, Lichtenbeek, Wolfheze en Heelsum. Over geologie en landschap, bodems en vegetatie, oude kaarten en stukken, wallen en wegen, grenspalen en RD-stenen, sprengen en watervallen. Met name over dingen die je niet in wandelgidsen leest. Met wandelroutes, speurtocht en nog veel meer. Voortaan kijk je anders om je heen. Meer over inschrijven.

Alle afbeeldingen

  • Grijsoord