Jazeker! Maar dat kunstje hebben ze al 120.000 jaar niet meer vertoond. Lees met me mee.

Op twee plekken vermoeden ijstijdgeologen met vrij grote zekerheid dat de stuwwal zich verplaatst heeft: bij Oldenzaal en bij Arnhem. We tijdreizen onszelf naar het Saalien 120.000 jaar geleden en gaan op excursie.

Oldenzaal

Eerst naar Oldenzaal. Bij Nordhorn en Denekamp ligt een honderden meters dik ijsveld dat zich uitbreidt maar geen kant op kan. In het westen ligt de stuwwal van Twente die het ijs zelf heeft opgeperst en in het zuiden en oosten liggen de harde gesteenten van Bentheim. Stapje voor stapje duwt het ijs de stuwwal van Twente naar achteren en ontstaat een gat.

tekening doorbraakdal ijstong
tekening: Mathilde, 2019

Misschien dat er achter wel een bevroren moeras lag waarover de stuwwal gemakkelijk gleed.

Twentse Stuwwal, Tertiaire Rug, Ijspoort en Lonnekerberg
topographic-map.com

Klinkt logisch. Maar waar gleed het materiaal heen? Misschien naar Tubbergen, misschien naar Delden, misschien wel helemaal door naar Neede, maar vrijwel zeker ook naar Lonneker. Meer over de rare bobbelige Lonnekerberg. Zoiets:

AHN Twente
bron: AHN, bewerking: Mathilde 2019

Arnhem

Dan gaan we naar Arnhem, de tweede plek waar geologen vermoeden dat een stuwwal is verplaatst. Dit is een nog veel groter verhaal.

Hier ligt een nog veel groter ijsveld dan bij Nordhorn: de hele IJsselvallei ligt vol met ijs, honderden meters dik.

Het verhaal is dat de hele stuwwal van Dieren naar Doorwerth oorspronkelijk heeft aangesloten op die bij Nijmegen en dat hij is verschoven. Wat hiervoor pleit is de logica dat die twee stuwwallen bij elkaar horen terwijl er niets, nog geen plukje, onder de Betuwe is teruggevonden. En wat er ook voor pleit is de afwijkende vormen rond de Zijpenberg bij Rheden, het hoogste punt van de Veluwe. Het lijkt inderdaad dat deze berg zo hoog is geworden omdat hij in de verdrukking kwam.

De Zuid-Veluwe op het AHN
bron: AHN

Mooi verhaal? Voor indrukwekkende verhalen hoef je echt niet naar Zwitserland.

Alle afbeeldingen

  • Twentse Stuwwal, Tertiaire Rug, Ijspoort en Lonnekerberg
  • tekening doorbraakdal ijstong
  • AHN Twente
  • De Zuid-Veluwe op het AHN