Op een wereldkaart is Rusland imponerend groot. Maar omdat een kaart plat is en de aarde rond, zit er een vertekening in. Hoe groot is Rusland nu echt?

Hier de kaart op Google Maps:

In Nederland zijn we gewend aan deze kaart. Hij is gemaakt volgens de Mercatorprojectie. Bij het maken van een platte kaart moet je op een of andere manier een bol vervormen tot een plat vlak, en deze Mercatorprojectie is een van de methoden. De Mercatorprojectie is Europa georiënteerd en gebaseerd op het verleden: toen de wereld nog klein was en draaide rond Europa en de Middellandse Zee, werkte deze projectie prima. Maar inmiddels echt niet meer.

Ik heb een Amerikaans boek over fysische geografie met honderden kaarten erin, en deze Mercatorprojectie komt er niet in voor. Want als de US, Canada en Alaska het centrum is van je wereld, heb je niets aan deze projectie. In dat boek zien wereldkaarten er zo uit:

bron: Wikipedia

Je ziet dat op deze ronde kaart Canada, Groenland en dus ook Rusland kleiner lijken dan op de Nederlandse Mercatorprojectie. Op deze ronde kaart zijn de verhoudingen in grootte tussen de landen bij de evenaar en bij de polen beter. Het is een schande dat Google Maps de Mercatorprojectie nog steeds gebruikt.

Door die Mercatorprojectie hebben wij Nederlanders een vertekend beeld van de grootte van diverse landen. Zeker oudere Nederlanders: ik kan me voorstellen dat jongeren die kaarten online bekijken meer gewend zijn aan de wereld als bolletje. Afrika en Indonesië worden te klein afgebeeld en Canada, Groenland en Rusland te groot.

Rusland is groot maar niet zooooo groot toch?

Terug naar de Mercatorprojectie en Rusland.

Rusland op de Mercatorprojectie

Met mijn liniaal op het scherm schat ik dat de afstand Moskou – Beringstraat net zo groot is als de afstand Colombia – Indonesië. Dat zal niet kloppen.

Afstand meten dus.

Ik meet eerst de afstand tussen de oostgrens en de westgrens van Rusland gewoon door te klikken en dan krijg ik dit:

De kortste hemelsbrede lijn loopt dus totaal anders dan ik verwacht – mijn wereldbeeld is vervormd door deze projectie die vanaf de lagere school in mijn hoofd is gezet. De afstand is 6359,83 km. Ik typ dit al doende, en ik ben benieuwd waar ik terechtkom als ik deze afstand trek vanuit Dakar naar het oosten.

Ik kom uit in de buurt van Eritrea en Djibouti. Dat vind ik toch wel schokkend. Dat betekent dat Rusland in het noordelijke deel van Afrika past. Groot dus, maar niet zoooo groot.

Ik bedenk me nu pas dat door die vervorming in het noorden de afstand van de westgrens van Rusland tot aan de Beringstraat misschien niet eens de grootste afstand in Rusland is. Ik ga nogmaals afstand meten, maar nu naar Vladivostok dat tegen Noord Korea aan ligt en krijg dit:

Ja hoor, die afstand is 6945 km, 600 km meer dan vanaf (ongeveer) diezelfde plek aan de westgrens naar de Beringstraat bij Alaska. Nou moe, mijn hersens ratelen om dit in elkaar te passen.

Dan komt lezer F met de oplossing: zie reactie hieronder. De afstanden kloppen wel, maar het is niet de afstand door Rusland heen, maar over de oceaan. Over land is de afstand naar de Beringstraat wel degelijk het grootst.

Ik ben dol op thetruesize.com een kaart waar je landen kunt verschuiven en over elkaar kunt leggen. Hier meer over die kaart. Ik leg Rusland over Afrika: het beeld is alweer heel anders dan ik had. Rusland is groot, maar niet zoooo groot.

Ik kan je beslist aanraden mijn link te volgen en zelf aan de slag te gaan met het verschuiven van landen en plaatjes te maken zoals deze hier boven. Je wereldbeeld verandert voorgoed.

Alle afbeeldingen

  • Afstand Moskou - Vladivostok
  • Afstand Dakar - Dribouti
  • Afstand Moskou - Beringstraat
  • Wereldkaart Mercatorprojectie
  • Rusland in Afrika
  • Wereldkaart