Ik wil lopen op deze kaart van de zuidoosthoek van de Wageningse Berg. De kaart heb ik eerder uitgebreid besproken, en het bijbehorende stuk staat in de boekenkast voor abonnees.

Dit stuk had eerlijk gezegd nog niet gepubliceerd moeten worden: eerst moet ik het rondje zelf lopen natuurlijk. Ik wil op oude kaarten lopen en dan onderweg bekijken wat ik nog zie van de tijd dat de kaart gemaakt werd: huizen, bomen, maar ook uitzichten en landvormen. 

Meer over deze kaart.

De Moft in 1550
Gielis, GA 4920-1550-30

De kaart is 470 jaar geleden op het beworp getekend, schetsmatig dus. Georefereren is onmogelijk, maar interpreteren wel. G en ik leggen deze kaart als volgt op de huidige:

Rechts Renkum, links Wageningen. De Heerstraete loopt onderlangs, de nieuwe weg bovenlangs. De Grote Laan naar het ONO was toen de weg naar Grunsfoort (vergeten in te tekenen, maar dat lag in het dal ten noordoosten van de gebouwen van ONO). De kaart draait om de groene lijn met kruisjes. Ik zoom in:

Het is beslist niet op een meter nauwkeurig. De weg onderlangs, de hoofdweg omhoog en de weg naar Grunsfoort liggen er nog net zo. Maar het Vrouwenpad is verdwenen. De grensscheiding tussen de Moft en percelen van het Klooster in Renkum klopt ongeveer (die staat ook op de kaart van Witteroos). Het heuveltje op de kaart interpreteren we als het meest opvallende heuveltje daar: de Koerheuvel. Dit is een top op een lang duin, de Langeberg. De lijn met kruisjes is volgens ons de Huchtlaan.

Via een iteratief proces op de oude en nieuwe kaart maak ik een wandelroute waarbij ik op paden blijf, asfaltwegen vermijd en niet op verboden paden loop. We mogen niet lopen aan de noordkant langs het heideveldje. Uiteraard kunnen we het hele stuk onderlangs over het fietspad, maar bovenlangs, met de mooie uitzichten over de uiterwaarden, is wel zo leuk.

Het is een korte wandeling voor een half uurtje. De route teken ik in op de oude kaart; dan wordt het toch bijzonder: we lopen op een 470 jaar oude kaart, maar helaas lang niet overal op de oude wegen.