Op twitter reageerde ik op iemands tweet dat op dit blog van alles over peilstenen is te lezen met foto’s erbij, maar ik besefte dat dat helemaal niet het geval is. Alleen lezers van de serie Zandbanken in de Rijn hebben foto’s van peilstenen langs zien komen.

Daarom hier een overzicht van mijn foto’s van peilstenen langs de Rijn, te beginnen bij Arnhem en dan naar beneden. Plus degene die ik toevallig elders zie: daar heb ik geen gegevens van, dus dat zijn echt toevalstreffers. Ik kwam er twee tegen langs de Grebbelinie, maar nu ik die twee gezien heb, weet ik waar ik moet zoeken en vind ik er vast meer.

Wat zijn peilstenen?

Peilstenen werden in de 19de eeuw in muren van stevige gebouwen gemetseld. In de steen is een horizontale streep gebeiteld, plus de hoogte van die lijn boven AP of NAP. Dit was een geweldige hulp voor landmeters.

Reuvens geeft op zijn kaarten van de Gelderse rivieren alle peilstenen aan. Ik ben bezig om die allemaal op te zoeken, maar de meeste zijn verdwenen. Wat zonde, ik pleit ervoor dat het stuk voor stuk rijksmonumenten worden.

Langs de Rijn

Oude Kerk Oosterbeek
peilsteen in oude boerderij
De Notenboom bij Heteren
Veerhuis Lexkesveer
Veerhuis Lexkesveer bij Randwijk
Waterpoort Wijk bij Duurstede

Langs de Grebbelinie

Alle afbeeldingen

  • Eederachterveensesloot Slaperdijk
  • Daatselaar
  • peilsteen in Veerhuis Beusichem
  • Veerhuis Lexkesveer
  • peilsteen in oude boerderij