Een lezer wijst me op de kaart van The True Size. Dit naar aanleiding van mijn stuk waarin ik de grootte van Rusland vergeleek met het noordelijke deel van Afrika. Dat was in de eerste week van de oorlog in Oekraïne en ik ineens besefte hoe groot Rusland lijkt als het je vijand wordt.

The True Size is geweldig. De achtergrond is de vermaledijde Mercatorprojectie waar mijn generatie mee groot is geworden en die mijn beeld totaal vervormt. Ik hoop dat die projectie het raam uit is gegooid, maar ik vrees het ergste.

Op de site zoek je een land op en legt het over een ander land. Je moet alleen de Amerikaanse naam voor een land weten. Niks Great Britain, United Kingdom natuurlijk.

Nederland

Nederland stelt niks voor vergeleken met de eilanden van Indonesië, die alleen al door het woord eilanden mij doen denken aan een verzameling Waddeneilanden. In mijn oude Bosatlas staat Java ongeveer even groot afgedrukt als Vlieland. Niet dus.

Groenland

De grootste vertekeningen treden op bij de polen en de evenaar: bij de polen is alles op de Mercatorprojectie veel te groot, en alles op de evenaar is veel te klein. Om dit te laten zien wordt vaak Groenland naar Afrika verschoven: zie hoe klein het is! Maar Afrika is juist te klein afgebeeld dus ik vind dat nog steeds geen goed beeld opleveren.

Liever vergelijk ik landen met Europa. Groenland is weliswaar veel kleiner dan ik in mijn hoofd heb door die wandkaart die voor de klas hing, maar nog altijd is het heel groot vergeleken met Europa.

Raadsel

Kun je raden welk land ik hier omhoog heb geschoven?

Alle afbeeldingen