Water vasthouden bovenin de stroomgebieden van beken moeten we, zodat we daaruit water kunnen putten in tijden van droogte. Maar dat is zo vreemd aan ons denken, dat kunnen we helemaal niet. Want Nederland heeft geen traditie op het gebied van water vasthouden bovenin beekdalen. Of wel?

Jazeker wel. Tot 100 jaar geleden zeker. Kijk met me mee.

Herikhuizerveld bij de Posbank

Hier liggen een aantal dammen die vroeger dienden om water vast te houden zodat bij heftige regens landerijen benedenstrooms in het -meestal droge – dal niet overstroomden. Die dammen hielden niet alleen water tegen, ook erosie bovenstrooms. Hielden dus grond vast. Op mijn uitsnede zien we er zes; een ervan is opgenomen in een weg en op die manier liggen er nog een paar.

Ik had een mooie foto van een zo’n dam, maar die heb ik verwijderd. Hmm, dus ik ga er nog maar eens heen.

Papendal

Nicolaes van Geelkercken tekent in 1626 al damekes in het Papendal en bovenstrooms daarvan blauwe vlekjes: water dus, heuse stuwdammen. De dam bij de Vredenpol is uitgegroeid tot een asfaltweg en bestaat nog.

Eerbeeksebeek

Bovenstrooms van Imbosch liggen drie dammen. Ook hier lijkt opslaan van water (de laagste in het dal, op de uitsnede de bovenste) een doel gecombineerd met tegengaan van erosie (de andere twee hoog in het dal).

Nog meer? Ik ga nu in het wildeweg zoeken op het AHN of ik meer tegenkom. Vast wel, de kans dat ik ze allemaal ken, lijkt me verwaarloosbaar.

Elspeet

Ten oosten van Elspeet zie ik een dal met vier dammen, waarvan twee onderhouden, en eentje werkt zelfs als stuwdam: er boven ligt een heus stuwmeer, de Tonnetjesdelle. Ik lees niet waarom dit is aangelegd, maar vast niet voor het schaatsplezier van de Elspeter jeugd. Irrigeren van de landerijen rond Elspeet lijkt me aannemelijker.

We kunnen veel leren van onze voorouders.

Vergeet niet om je in te schrijven voor de serie Het Merckendal die in januari 2023 begint – 25 delen over het uitgestrekte wandel- en fietsgebied op de Nederveluwe rond de Zijpenberg, Rozendaalseveld, Terlet, Schaarsbergen, Kempenerberg, Warnsborn, Lichtenbeek, Wolfheze en Heelsum. Over geologie en landschap, bodems en vegetatie, oude kaarten en stukken, wallen en wegen, grenspalen en RD-stenen, sprengen en watervallen. Met name over dingen die je niet in wandelgidsen leest. Met wandelroutes, speurtocht en nog veel meer. Voortaan kijk je anders om je heen. Meer over inschrijven.

Alle afbeeldingen

  • Papendal op AHN
  • Het Papendal in 1653 bij Van Geelkercken
  • Dam bij Vredenpol