Deltares heeft nieuwe kaarten gemaakt van het gevaar op overstroming en verdrinking in Nederland in 2022 en in 2050. De haren rijzen je te berge (wat betekent dat eigenlijk? Mijn haren rijzen nooit, die vallen krulloos naar beneden).
Nou moet je eigenlijk naar de site van Deltares gaan om te spelen met de kaarten. Je kunt een schuif naar rechts schuiven, en dan zie je de kaart van 2022 veranderen in die van het jaar 2050.
De site is van Deltares, het gaat om de overstromingskaarten, dit schijnt de link te zijn (ik werk op mijn ipad, en dat werkt van geen meter, vind ik). https://arcg.is/0Oz4Lf0
Het zijn drie kaarten: schadegevaar, verdrinkingsgevaar, en een combinatie van die twee die een soort risicokaart oplevert, de overstromingsgevaarzoneringskaart.
Hier de twee kaarten van het schadegevaar door overstroming. Eerst 2022, daar onder 2050. Dit is dus de schade die jaarlijks gemiddeld te verwachten is door overstroming als op die plek een normale eengezinswoning zou worden gebouwd.


Nogmaals, je moet eigenlijk naar de site zelf gaan om je eigen huis op te zoeken en te bekijken wat de legenda inhoudt. Maar in de Betuwe zal je jaarlijks moeten dokken. In mijn geliefde Binnenveld ook, maar daar maken we gewoon nat natuurgebied van.
Dan nu verdrinkingsgevaar. Boven 2022, onder 2050. In een gebied met een hoog risico op verdrinking kan het water hoog komen en kan het lastig zijn snel weg te komen.


Het is nu al risicovol in de Liemers, maar in 2050 ben je je leven niet zeker in grote delen van midden Nederland.
Tenslotte de gecombineerde kaart met het risico van overstroming of verdrinking. Boven 2022, onder 2050.


Hier ben ik toch wel stil van. In paarse gebieden moet je geen normale eengezinswoningen bouwen. Ik kan me niet voorstellen dat banken nog graag hypotheken verstrekken voor dergelijke huizen in de donkerpaarse gebieden. Ik verwacht ook dat verzekeringsmaatschappijen zullen overwegen in hun inboedelverzekeringen clausules op gaan nemen. We gaan wonen in paalwoningen.
Opvallend dat de grote steden in West Nederland aan zee niet zoveel gevaar te duchten hebben: die duinen houden nog wel wat tegen. Nee, het zijn de rivieren die gevaarlijk worden.
Wow, ons land gaat drastisch veranderen.
Ik bedacht het voorstel om de Grebbedijke af te graven, wegens tegennatuurlijk en te rivierbedwingend.
We krijgen dan n soort Gelderse Biesbosch en een Eemzee zoals in het vorig interglaciaal.
Deze nieuwe Waternatuur vormt dan een natuurlijke grens tussen Hol-en Waterland en het dan onafhankelijk Gelderland met rivieren en stuwwallen.
Het is beter zo.
Ik vind dat idee best de moeite waard hoor, het Binnenveld als retentiebekken bij extra hoog water zou een eerste stap zijn. Maar de bijzondere flora die zich daar nu ontwikkelt houdt van arm kwelwater, niet van rijk Rijnwater.
Op de kaarten zie je dat de IJssel vallei de oude Rijn vallei is, de Gelderse vallei de oude Maasvallei.
Als we alle sloten en dijkgraven dempen in de Polder van Bennekom en Wageningen, herstelt de oude kwelzone zich, meer oostelijk en rond de 7 m lijn. Dat is nog 2 m hoger dan het rivierpeil.
En dan staat de Campus vol bijzondere flora, want bemesten hoeft daar niet meer.
Precies. Laten we een visiekaart maken voor het Binnenveld en die wijd verspreiden. Binnenveld als nat kwelgebied. Alleen …. die poldersloten zijn eeuwenoud cultuurgoed, dat wil ik ook bewaren….