Ik wil een fotoserie maken van bodemprofielen die een wandelaar en fietser kan zien onderweg. Dus gewoon kijken: geen schep, geen flesjes zuur, geen boring.

En dan wil ik proberen een zoveel mogelijk verschillende bodem te laten zien en te determineren. Waarbij er uiteraard een risico is op foute classificaties, want zoals gezegd: geen keurig afgewerkt profiel, geen pH-meting.

Bovendien: Ik ben geen bodemkundige. Jij wel, en wil je hieraan meedoen? Dat zou top zijn. Maar ook je geen bodemkundige bent en je hebt een mooie foto en je wilt weten wat je ziet, kun je hem opsturen. Ik hoop wel echt dat een bodemkundige zich aanmeldt om te helpen met classificeren.

Een goede foto maken blijkt niet zo gemakkelijk. Hoe kom je aan een foto van een bodemprofiel zonder te graven of te boren? Een bouwplaats, de aanleg van riolering, een drainagegeul, een afgewerkte slootkant: alles kan als de bodem maar goed zichtbaar is over minimaal een meter diepte. Je moet wat kunnen zien!

Hier wat ik tot nu toe heb. Het is wel duidelijk dat ik veel op de Veluwe kom: de meeste foto’s zijn van podzols.

Podzolgronden

Podzolgronden zijn uitgeloogde verarmde bodems die op de arme zandgronden in Nederland veel voorkomen. De humus is uit de bovengrond gespoeld en heeft zich opgehoopt in een smalle bank daar onder die zwart of donkerbruin kan zijn.

Haarpodzol is de typische bodem onder droge heide en dennenbossen. Op niet alle foto’s is de zwarte inspoelingsbank even duidelijk te zien overigens. Het profiel met de dikke zwarte bank, lijkt wel een onder zand begraven holtpodzol. Op een foto zie je de scheefgestelde lagen van een stuwwal. Ook zie ik op een foto (Delhuyzerdel 2022, foto met heel veel grind erop) lokaal gevormd zandsteen, vermoed ik. Dit lijkt op de steen van Bikbergen. Zie ook de reacties. Ik lees het graag als je meer te vertellen weet over deze foto’s.

Holtpodzol is de typische bodem onder loofbossen op de arme zandgronden. Vroeger noemden we dit bruine bosgrond, en ik vind die naam gemakkelijker en ook logischer, zeker als je weet dat internationaal deze gronden niet tot de podzols worden gerekend maar podzol-achtig.

Vaaggronden

Vaaggronden zijn jonge nog niet ontwikkelde bodems. Vaag dus.

Duinvaaggrond is de typische bodem in droge duinen en zandverstuivingen: zand en daarop eventueel een dun laagje humus en blad.

Vlakvaaggrond is de typische bodem in natte laagtes in zandgronden. We komen ze tegen in uitgestoven laagtes en op zandplaten. Het ziet eruit als licht zand met bovenop een dun laagje of geen humus. De plek is vlak en vaak nat.

Alle foto’s

 • duinvaaggrond
 • duinvaaggrond
 • holtpodzol
 • holtpodzol
 • haarpodzol
 • haarpodzol
 • haarpodzol
 • haarpodzol
 • haarpodzol
 • Steilwand in de stuwwal van Uelsen.
 • haarpodzol
 • duinvaaggrond
 • vlakvaaggrond
 • vlakvaaggrond
 • vlakvaaggrond