landschap lopen

landschap lezen

groeiboeken

Een groeiboek is een document in ontwikkeling. Als nieuwe informatie opduikt, werk ik het groeiboek bij. Misschien komt het wel nooit af. Kopers krijgen per e-mail updates van nieuwe versies.

Een groeiboek bevat:

  • transcriptie van een archiefstuk, meestal een verslag van een proces over een stuk land, dijk, sloot, bijenkorf;
  • kaarten;
  • wandelroute;
  • foto’s.

Na betaling stuur ik je de pdf per e-mail handmatig toe. Meestal doe ik dat dezelfde dag; als ik erg druk ben, kan het iets langer duren.

Abonneren

Abonnees krijgen

  • transcripties van de teksten op alle oude kaarten op het hele blog;
  • bij veel artikelen extra informatie zoals archiefstukken, verordeningen, plakkaten;
  • toegang tot de laatste versie van onderstaande serie groeiboeken;
  • al onze boeken per pdf. Minder mooi, maar wel goedkoper.

Beginstadium

Redelijk op weg

De Bennekomse Meent

De Bennekomse Meent is eeuwenlang bron van ruzie geweest tussen Bennekom en Wageningen. Wageningen claimde rechten, Bennekom betwistte die. Dit stuk volgt de ontwikkelingen tussen 1390 en 1900. 67 bladzijden, met transcripties, kaarten en foto’s.

€ 7,00

Nieuw-Reemst

Nieuw-Reemst is een ontginning uit de 15de eeuw bij de grens tussen Ginckel en Reemst. Het ligt op de stuwwal van Reemst en is omgeven door stuifzanden en duinen. Ten zuiden ligt het Reemsterdel op de Puthei, ten oosten het Oude Hout dat in 1629 al zo genoemd werd en ten noorden ligt de Ginckelsepoort, een prachtig smeltwaterdal. Aan de westkant worden de akkers van Nieuw-Reemst begrensd door een hoog opgestoven duin en door de Westerberg. In 1629 werd een proces gevoerd over de weg langs Nieuw-Reemst. In dit groeiboek volg ik dit proces. Daarnaast geef ik achtergrondinformatie over het ontstaan van het landschap en uiteraard een wandelroute om alles in het veld te kunnen bekijken. 38 bladzijden.

€ 7,00

Ver gevorderd

De Bosmeester Sassenkampen in Bennekom

De Bosmeesterskamp en de Zassenkampen zijn twee straten in het oosten van Bennekom tegen het bos aan. De geschiedenis van deze straten begint in 1627 als Bosmeester Daniel ’t Zas aan de Gelderse Rekenkamer verzoekt om een heideveld te mogen ontginnen. De pdf is ruim 100 bladzijden en bevat een artikel in de Kostersteen, transcriptie van het proces in de 17de eeuw, de ontwikkelingen na het overlijden van de bosmeester en een wandelroute.

€ 7,00

Van Ede naar Veenendaal

Wandeling van station Ede-Wageningen naar Veenendaal-Centrum. 17 km. Met routekaarten en aandacht voor de geschiedenis van het waterbeheer in het Binnenveld. Deze wandelroute is opgenomen in het boek Water in het Binnenveld.

€ 4,00

Ontstaan van Oost Nederland

Over het ontstaan van Drenthe, Twente, Salland en de Achterhoek. Van het Precambrium tot en met de ijstijden. 70 bladzijden, vele kaarten en figuren.

€ 7,00

Klaar

Water in het Binnenveld

Het waterbeheer in het Binnenveld door de eeuwen heen, 130 pagina’s vol kaarten, tekeningen en foto’s. Met transcripties van diverse oude stukken. Ook verkrijgbaar als boek in elke boekhandel.

€ 7,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: