Wat een mooie kaart:

GA 0012 670a

De skyline van Deventer was in 1550 indrukwekkend; nu nog steeds met die twee prachtige kerken achter de IJssel. De toren links van de Lebuinus heeft geen spits meer (boven het groene driehoekje links van de lantaarnpaal).

Google Streetview

Vanuit het huis te Wilp kon je het klooster Ter Hunnepe zien. Er loopt een lijn tussen dat huis en het klooster.

Hier op topotijdreis ongeveer hetzelfde gebied.

Alles staat erop: op de rechteroever Deventer, Teuge, Koerhuis, Fennenoort (dat staat niet op deze topo, maar wel op die van 1915 bijvoorbeeld, maar daar staat het Koerhuis dan weer niet op). Het Klooster ter Hunnepe bij Comschate valt net buiten de uitsnede: je moet het zoeken in het midden van de rechter kantlijn bij de kronkelbeek. Op de linkeroever van de Ijssel ligt Wilp, de stadsweiden, de Mars, bolwerk en enkele steenfabrieken. Vooral de rechteroever is inmiddels onherkenbaar.

De kaart is gemaakt rond 1550 – 1570, ik denk op papier; de maker is onbekend. Hij is 36 * 35 cm groot.

Maar die lijn van het Huis te Wilp naar het Klooster ter Hunnepe vind ik helemaal geweldig. Niet meer voor te stellen. Het kan natuurlijk wel, want die twee gebouwen staan gewoon aan weerskanten van de IJssel, maar er liggen nu zoveel wegen, en er staan zoveel bomen en gebouwen….

Op Google streetview wil ik de zichtlijn opzoeken, maar streetview heeft Huis ter Wilp niet bereikt. Dan maar op google maps:

Op Google Streetview ga ik op de A1 bij Hunnepe staan en kijk naar Wilp:

Niets te zien, en gezien het bouwterrein nu al helemaal niet meer. We vernaggelen ons land.

Alle afbeeldingen

  • Deventer