Op deze AHN opname zie je de A12 en de Deelenseweg, de N803. Links op de A12 parkeerplaats de Schaars. Rechts de gebouwen van Schaarsbergen. We zitten hier dus ten noordwesten van Arnhem bij Schaarsbergen.

Wil je mee puzzelen? Ik ben van plan om regelmatig een puzzel te plaatsen waarop ik zelf het antwoord niet weet. Zoals een deel van een oude kaart met daarop iets wat me onbekend is; een tekst die ik niet kan lezen; een AHN opname met een verschijnsel dat ik niet kan thuisbrengen.

Het gaat om de rij bultjes die (toevallig) snijdt door het kruispunt tussen de A12 en deze Deelenseweg. De rij loopt van zuidoost naar noordwest. Wij noemen het een kralenketting.

We zijn er geweest en hebben zelfs een boring gezet in een bultje. Ik heb er helaas geen goede foto meer van (die mobiel ging stuk). Op de volgende foto zie je G verwoed zoeken of er hier ergens ooit een weg heeft gelegen of een perceelscheiding is geweest: noppa nada. Verder zie je dat het bos is: sparren, dennen, berken, Amerikaanse eiken. Je ziet op de foto links nog net een bultje omhoog gaan. Ik zei al dat ik geen goede foto had.

Waar hebben we aan gedacht:

  • een duin (maar de richting is niet logisch);
  • de resten van een wal (maar waarom daar dan?);
  • de resten van een bomenrij naast een weg (maar van welke weg dan?);
  • een ketting van grafheuvels.

Ken je dit verschijnsel? Weet je wat het is? Of heb je een wilde theorie?

Een twittervolger reageert met uitgebreid op twitter. Super, dat vind ik echt geweldig leuk. Ik moet nog uitvogelen hoe ik dat dan hier op het blog kan delen. Hij stuurt ook kaarten mee, onder andere deze van de wegenstructuur in het gebied:

Het is waar dat de kralenketting perfect past in de wegenstructuur. Toch knaagt er iets. Waarom liggen langs andere nog bestaande of verdwenen maar bekende wegen geen kralen en naast deze onbekende verdwenen weg juist wel?

Alle afbeeldingen:

  • Oude wegen bij Schaarsbergen
  • bultjes bij Schaarsbergen