Nee dus, we halen niet eens de top drie.

Eerder had ik bekeken of wij het grootste oppervlakte land onder zeeniveau hadden – ook daar haalden we niet de top drie. In dat artikel bekeek ik ook of we het diepst onder zeeniveau wonen – ook niet. Maar het minst hoog zijn we toch zeker wel, daar zijn we toch beroemd om?

NB: in de reacties stellen sommigen heel terecht dat het niet hebben van een hoge top niet hetzelfde is als vlak. Denemarken heeft geen hoge top, maar is wel heuvelachtig. Dus de term vlak is onjuist. Beter is 'minst-hoog'. 'Laagst' klopt volgens mij ook niet, want dat gaat over de diepste kommen. Ik had gedurende enkele uren de titel gewijzigd in 'laagste' maar dan zijn de reacties onbegrijpelijk. Ik laat de titel dus maar staan. Voorlopig althans. Dank voor de slimme reacties.

Helaas, ook dat niet. Het hoogste punt in Nederland is de Vaalserberg met 323 meter +NAP. Er zijn vier landen in Europa zonder zo’n hoogte. En dan reken ik ministaten als Monaco niet mee.

  • Denemarken 171 m;
  • Litouwen 292 m;
  • Letland 312 m;
  • Estland 318 m;
  • en dan komt Nederland pas.

Wist je dat het hoogste punt van Flevoland een viaduct is?

Puzzeltjes als deze kun je zelf maken op deze hoogtekaart. Leuk!

Randwijkse Waarden
2021