Op een kaart lijkt Rusland altijd zo ontzettend imponerend groot. Maar omdat een kaart plat is en de aarde rond, zit daar nogal een vertekening in. Vandaar mijn vraag: hoe groot is Rusland nou echt?

Hier de kaart op Google Maps:

Met mijn lineaal op het scherm schat ik dat de afstand Moskou – Beringstraat net zo groot is als de afstand Colombia – Indonesië. Rusland is groot, maar zo groot, dat zal niet kloppen.

Dat komt omdat in deze projectie alles in de buurt van de evenaar, zoals Colombia en Indonesië, in elkaar wordt gedrukt en alles bij de polen uit elkaar wordt getrokken. Zolang de wereld niet groter was dan Europa, werkte deze projectie prima, maar het is een schande dat Google Maps deze projectie nog steeds gebruikt.

Afstand meten dus.

Ik meet eerst de afstand tussen de oostgrens en de westgrens van Rusland gewoon door te klikken en dan krijg ik dit:

De kortste hemelsbrede lijn loopt dus totaal anders dan ik verwacht – mijn wereldbeeld is vervormd door deze projectie die vanaf de lagere school in mijn hoofd is gezet. De afstand is 6359,83 km. Ik typ dit al doende, en ik ben benieuwd waar ik terechtkom als ik deze afstand trek vanuit Dakar naar het oosten.

Ik kom uit in de buurt van Eritrea en Djibouti. Dat vind ik toch wel schokkend. Dat betekent dat Rusland in het noordelijke deel van Afrika past. Groot dus, maar niet zoooo groot.

Ik bedenk me nu pas dat door die vervorming in het noorden de afstand van de westgrens van Rusland tot aan de Beringstraat misschien niet eens de grootste afstand in Rusland is. Ik ga nogmaals afstand meten, maar nu naar Vladivostok dat tegen Noord Korea aan ligt en krijg dit:

Ja hoor, die afstand is 6945 km, 600 km meer dan vanaf (ongeveer) diezelfde plek aan de westgrens naar de Beringstraat bij Alaska. Nou moe, mijn hersens ratelen om dit in elkaar te passen.

Dan komt lezer F met de oplossing: zie reactie hieronder. De afstanden kloppen wel, maar het is niet de afstand door Rusland heen, maar over de oceaan. Over land is de afstand naar de Beringstraat wel degelijk het grootst.

Ik ga naar truesize.com en leg Rusland over Afrika: het beeld is alweer heel anders dan ik had. Rusland is groot, maar niet zoooo groot.

Alle afbeeldingen