Hier weer een topkaart van Nicolaes Van Geelkercken.

Kaart Kempenberg en Deelen
Schaarsbergen GA 2000-4609

Klik door naar de kaart in het Gelders Archief en zoom in tot de kleinste details.

De kaart is 96 bij 86 cm groot en gemaakt op papier dat op linnen is geplakt. Er hoort geen stuk bij; we moeten het doen met de informatie op de kaart zelf. Het noorden is volgens Nicolaes van Geelkercken in de linkerbovenhoek, maar dat klopt niet. Nicolaes moet echt een kapot kompas hebben gehad, want in veel van zijn kaarten staat de noordpijl verkeerd getekend.

Je ziet heidevelden, wegen en een aantal enclaves. Die liggen er nog en ken je vast: linksboven Pampel (daar is nu museum Kroller-Muller), Deelen (vliegveld), Terlet (ook vliegveld) en Reemst. Onderaan de Warnsborn. Rechtsonderaan Valkenhuizen: die boerderij ligt nog altijd ten oosten van de A50 net buiten Arnhem. Tussen Warnsborn en Valkenhuizen zie je De Cluijs: daar ligt nu het openluchtmuseum.

Rechtsonderin net buiten de kaart ligt Arnhem. De gele grens is de grens van het Schependom van Arnhem. De rode grens is de grens van Deelen. Je ziet dat die twee gebieden elkaar overlappen en daar was ruzie over. Zeker nu daar een voorspoedige boerderij lag die nog meer gronden ging ontginnen: de Kemperbergen. Dat is nu in park de Hoge Veluwe

Ziedaar de reden van de kaart: de boerderij de Kemperbergen en een lange strook met de Schaarsbergen daar ten noordoosten van ligt zowel in geel als in rood. Bij de gele grens schrijft Nicolaes: Pretentie der Arnemse, en bij de rode lijn Pretentie der Deelensen.

Op de kaart staan veel dingen die uren puzzelen waard zijn. Deze grenzen natuurlijk. Maar ook de Kroatenpas, de Waterloose Putten bij Deelen, en de dammen in het Papendal.

Kortom: geniet ervan!

topboektip: Historische atlas NL

Alle afbeeldingen

  • Kaart Kempenberg en Deelen