De meeste oude grenspalen op de voormalige gemeentegrens rond Arnhem staan er nog. Ook de vijf bij Warnsborn zijn blijkbaar van de gemeente, zie volgende kaart. De paal in het noorden in Deelen is geen grenspaal; die staat op een uitvalsweg. In het oosten zijn veel palen weg, maar in het westen zijn ze er nog vrijwel allemaal.

Sorry dat ik stoor. Rechts op deze site staat een doneerknop. Met 3 euro kun je deze site steunen. Voor een kop koffie onderweg voor Geert en mij. Hoeft niet, mag wel.
Het is niet mogelijk de hele grens af te fietsen: de grens loopt door vliegveld Deelen en door vliegveld Terlet, en die gebieden zijn niet zomaar toegankelijk. De grens loopt ook door Park de Hoge Veluwe, en daar kun je natuurlijk wel in, maar er is geen doorgang bij de grens. Een rondje Arnhem gaat dus niet. Maar alle grenspalen zijn bereikbaar!
Ik begin onderaan bij de nieuwe grenspaal op de Utrechtseweg. Ik kijk niet alleen naar de palen, maar ook naar andere markeringen op de grens.

Wat een gigantische adelaarsvarens rond deze paal.

Bij Vrijland vind ik deze paal; van een grens is geen sprake.

Dit is de paal bij de twee bulten op de kaart van Van Geelkercken.
Meer over deze kaart.

De palen bij de Johannahoeve en Bilderberg heb ik nog niet gefotografeerd.
Ik kom op het zuidwestelijke hoekpunt van het schependom vlakbij hotel Wolfheze. Hier komt het Papendal uit op het Merkendal; vanaf hier volgt de grens het Papendal stroomopwaarts.

Op de grens ligt onder de A50 een duiker. De A12 gaat hoog boven me op een dam door het Papendal. Jammer, dat had een brug kunnen zijn, dan hadden we een veel beter idee van het landschap gekregen. Op de foto zie je een vrachtwagen hoog op de A50 rijden.

Na de A50 loopt het Papendal, en ik dus ook, met een heul onder de spoorweg door. De heul is 1.65 hoog, denk ik en ik ben 1.71. Op de fiets gaat het gemakkelijker dan lopend. Maar het kan en het mag.

In het Papendal ligt een leuk heideveld. In het bos staat weer een grenspaal, helaas afgebroken.

De volgende paal kan ik niet vinden. Ik zie wel de plek waar ik hem wil vinden: een bult, een konijnenhol, een paar bomen maar geen paal. In het bos ten noorden van de heide kom ik een prachtige paal tegen. Tijd voor een hapje en een drankje.

Dan de volgende verrassing: onderin het Papendal, dat hier nog steeds de grens is, zie ik de zwarte mond van een grote heul onder de Amsterdamseweg. Ik zie alleen zwart en durf er niet in. Zou die heul doorlopen?

Nog een verrassing: zes meter hoger boven deze heul staat een stukje grenspaal. Dit is de Biessenpol op het drielandenpunt tussen Reemst, Arnhem en Renkum. Aan de andere kant van de weg zie ik geen heul maar wel een processierupsennest van anderhalve meter lang…… en het onderstuk van de paal. Hij staat onzichtbaar verscholen diep in het Papendal, en is bovendien afgebroken. Shame shame. Zouden ze bij een verbreding van de Amsterdamseweg de oude grenspaal in tweeen hebben gehakt en de delen aan weerszijden van de weg hebben gezet?

Dan kom ik bij het ANWB station Planken Wambuis in het driehoekig stukje land tussen drie snelwegen. Hier kun je prachtig door de bossen lopen, hoogstens hoor je altijd autos, waar de wind ook vandaan komt. Hier een mooie naamloze paal hoog op een pol.

Dan kom ik bij de tunnel onder de A12 door. De A12 en deze tunnel is door de Duitsers aangelegd. Door de tunnel reed de trein van Wolfheze naar vliegveld Deelen, het centrum van de Duitse luchtafweer voor heel NW Europa.

Ik loop langs de A12 tot een beukenrij die op de grens tussen Reemst en Arnhem staat.

In deze rij ontmoet ik een naamloze paal die de val van een oude beuk heeft overleefd.

Iets verderop kruist de grens op het bommenlijntje (in het Papendal) de oude Harderwijkerweg. De Duitsers hebben hier duikers gemetseld om het water van het Papendal verder te leiden. Nou, veel water wordt hier niet verwacht.

De volgende paal staat op de natuurbegraafplaats. Dit is de Goossenspaal. Het is een hoge paal met ronde top. De oude grens tussen Reems en Arnhem is hier een dubbele beukensingel.

De grens gaat verder in Park de Hoge Veluwe langs een oude beukenrij op een wal met grenspalen.

De Braspol:

De Vredenpol:


Vanaf hier gaat de grens verder over Vliegveld Deelen. Aan de andere kant van het vliegveld bij de Hooiweg komen we weer palen tegen:


De grens gaat verder over Vliegveld Terlet. De paal bij Terlet kunnen we niet vinden. Aan de andere kant van de A50 fietsen we langs de oude grens tussen Arnhem en Rosendael naar het zuiden waar we een grenspaal tegenkomen bij het fietspad naar Eerbeek.

De palen bij Rozendael, Velp en Rheden moeten we nog doen.
toptipboek over de IJssel: Atlas van de IJssel