Dit is een schets uit 1629 van Nieuw-Reemst en de Vossenweg. Hij is gemaakt door Kelffken en Glummer, niet op schaal, wel met het noorden bovenin.

5123-1631-9
Reemst, GA 0124 5123-1631-9

Je ziet het gebied rond Mossel (het kleine huisje) en nieuw-Reemst (het grote huis). Opvallend dat in 1629, 400 jaar geleden, het eikenbos bij Nieuw Reemst al het Oude Hout wordt genoemd. Het ligt er nog net zo. Punten A, B en C worden uitgelegd in de stukken. Punt A is de splitsing van de Vosseweg, punt B en C zijn een laagte en een hoogte.

Ik had een discussie met het Gelders Archief over de tekst boven Reemst, zie het volgende detail:

mossel reemst

De schets had in het archief de titel “De omgeving van de Westerberg, t’ Olde Goedt, Mossel en Paelberg”. Maar volgens mij staat er t’ olde holdt. De verwarring is begrijpelijk, want de G en de H lijken nogal op elkaar.

Ik geef direct toe dat ik ook eerst Goedt had gelezen. Logisch toch? Maar goed, daar kun je aan wennen en inmiddels vergis ik me zelden meer. Na een paar e-mails heen en weer was het duidelijk: er staat inderdaad holdt. Inmiddels is de beschrijving in het Gelders Archief  aangepast.

Op het AHN probeer ik de schets zo goed mogelijk te lokaliseren. Onderaan van links naar rechts de Amsterdamse Weg, links onderin de Mechelse kuil. De boerderij Nieuw-Reemst ligt er nog net zo in de eenzaamheid.

AHN Gelderland Ede
bron: AHN, bewerking: Mathilde, 2019

Zie je het raatakkerveld ten westen van de Westerberg? Dat zie je dus alleen op het AHN, in het veld zie je niks.

Alle afbeeldingen

  • Reemst in 1629
  • AHN Reemst en Vosseweg