We lopen van Heelsum via Mossel naar Otterlo over de oude, niet meer bestaande Vossenweg. Hier onze route op de geomorfologische kaart. Eerst lopen we over roze sandr, dan kruisen we de rode stuwwal, waarbij we de Ginkelse Poort oversteken, en dan lopen we over geel stuifzand in het Glaciale bekken van Otterlo. Eigenlijk lopen we altijd rechtdoor, want de Vossenweg was de kortste weg van Heelsum naar Mossel, en hoewel hij niet meer bestaat, kun je er prima langs lopen.

We kijken onderweg naar geologie, geomorfologie en bodem: drie onderwerpen waar in de meeste wandelboeken alleen bij de inleiding aandacht voor is, maar wij maken duidelijk wat je onderweg echt ziet en hoe je dat herkent. Ook kijken we naar vegetatie, en dan met name de relatie tussen de vegetatie en geologie, geomorfologie en bodem. Uiteraard kijken we ook naar oude wegen, wallen, grenspalen (eentje), ANWB-paddenstoelen: kortom, naar alles waar we langs lopen.

Iemand heeft in zijn eigen tuin zelfs een straatnaambordje langs de Vossenweg gezet:

 • De wal tussen Ginkel en Reemst
 • Uitgestoven laagte langs het Mosselsepad
 • Tonderzwam op beuk
 • Detail van kaart van Van Call.
 • kaart-Kempinck-Renkum
 • Doorbraakdal Ginkelse Poort
 • Ruine van de Boschhoeve
 • Straatnaambord Vossenweg
 • topo-Vossenweg-geormorfologie
 • Stuifzandeieren in het Ginkelse Zand
 • grenspaal uit 1832 aan de Rozeboomsweg.
 • Grenspaal op grens tussen Reemst en Ginckel
 • Podzol

En nog veel meer. Lijkt het je wat? Het boek is te bestellen in elke boekhandel en bol.com

Bekijk de eerste 17 bladzijden:

Abonnees van landschaplopen kunnen het boek in zijn geheel downloaden. Minder mooi, wel goedkoper.

Abonneer je om toegang te krijgen tot:

 • transcripties van teksten op kaarten;
 • pdf’s van onze in eigen beheer uitgegeven boeken;
 • artikelen, sommige gepubliceerd en andere niet;
 • de serie Zandbanken in de Rijn (2022);
 • de serie het Merckendal (2023);
 • een boekenkast vol transcripties van losse stukken zoals charters, plakkaten, verordeningen, processtukken, verbalen en wat ik maar tegen kom aan interessante teksten over het landschap en landgebruik in vroeger tijd.
Advertentie