We lopen van Heelsum via Mossel naar Otterlo over de oude, niet meer bestaande Vossenweg. Hier onze route op de geomorfologische kaart. Eerst lopen we over roze sandr, dan kruisen we de rode stuwwal, waarbij we de Ginkelse Poort oversteken, en dan lopen we over geel stuifzand in het Glaciale bekken van Otterlo. Eigenlijk lopen we altijd rechtdoor, want de Vossenweg was de kortste weg van Heelsum naar Mossel, en hoewel hij niet meer bestaat, kun je er prima langs lopen.
We kijken onderweg naar geologie, geomorfologie en bodem: drie onderwerpen waar in de meeste wandelboeken alleen bij de inleiding aandacht voor is, maar wij maken duidelijk wat je onderweg echt ziet en hoe je dat herkent. Ook kijken we naar vegetatie, en dan met name de relatie tussen de vegetatie en geologie, geomorfologie en bodem. Uiteraard kijken we ook naar oude wegen, wallen, grenspalen (eentje), ANWB-paddenstoelen: kortom, naar alles waar we langs lopen.
















Iemand heeft in zijn eigen tuin zelfs een straatnaambordje langs de Vossenweg gezet:

Alle afbeeldingen
En nog veel meer. Lijkt het je wat? Het boek is te bestellen in elke boekhandel en bol.com
Bekijk de eerste 17 bladzijden:
Premium abonnees van landschaplopen kunnen het boek hieronder lezen en downloaden. Minder mooi, wel goedkoper.
Abonneer je om toegang te krijgen tot:
Voordelen voor premium abonnees:
- transcripties van teksten op kaarten;
- pdf’s van onze in eigen beheer uitgegeven boeken;
- groeiboeken en artikelen;
- bij veel blogstukken transcripties van archiefstukken;
- de serie Zandbanken in de Rijn (2022);
- de serie het Merckendal (2023);
Die ruine van de Boschhoeve lijkt wel op een ijskelder.
Ja, maar dat is het niet. Misschien een wijnkelder. Het huis is gebouwd rond 1920 en verloren gegaan in 1945. De ruine ligt bij de Buunderkamp net ten zuiden van de A12. De foto laat maar een klein stukje zien overigens.
Het is een schuilkelder (volgens mij in 1941 gerealiseerd, en waarin de heer Braat ook zijn voorraad Vermout bewaarde). In de schuilkelder, die nog in goede staat is, hebben meerdere families meerdere weken ‘gewoond’ nadat op 19 september 1944 tijdens de luchtlandingen het landhuis zelf in brand was geschoten. De villa was van 1929 en in september 1944 dus al compleet verwoest. Er bevindt zich nog veel meer in de omgeving, ook de complete stook- en voorraadkelder zijn er nog steeds, en toegangelijk (als je het verboden toegang bord negeert en langs wat prikkeldraad en bramenstruiken manouvreert…