We lopen door de Sijsselt op zoek naar sporen van de oude Ossenweg. We lopen langs een oude wal met een dubbele rij Amerikaanse eiken er langs waar best wel eens vroeger een weg langs zou kunnen hebben gelegen, maar die weg is nu weg. En dan zien we onverwacht dit boompje:

Nou moe, een boom met een hekje eromheen en een bordje erbij midden in het bos. Op het bordje staat dit:

Het Dr. H.J. van Eck Bos. Eenmaal thuis is de oplossing snel gevonden. Van Eck blijkt een inspirerende man te zijn geweest en hij heeft zijn eigen eikenbos gekregen.

Alleen niemand die het ziet, tenzij je van het pad af dwaalt.
Over de kleuren op de kaart: ik denk dat Witteroos die gebruikte om de kaart wat op te fleuren, maar dat ze verder geen betekenis hadden. De omgeving zal bewust niet ingekleurd zijn om duidelijk te maken wat het onderwerp van de kaart was. Dat op de Wageningse Berg een gelig groen gebruikt werd heeft niets te maken met het feit dat daar zandgrond ligt. Het hele Moftbos ligt op zandgrond van de Westveluwsche stuwwal.
Een schut (of schot) is inderdaad een schaapskooi. En dat waren potstallen, t.b.v. de mestproductie. Bescherming tegen wolven en dieven was niet het doel van een schaapskooi.
“De bosmeester van Gelre”? ’t Zal een scheuter (zie “schut”) zijn geweest. Kwam een herder met zijn schapen in het bos (jong hakhout vinden ook schapen zeer smakelijk) dan werden de schapen geschut. De herder was veelal niet de eigenaar, de boer van wie de schapen waren kon ze tegen betaling van het schutgeld (plus vaak ook nog een boete) terugkrijgen. Zo’n scheuter moest zijn eigen inkomen verdienen door actief overtreders op te sporen.
Die schutten bij Wageningen zijn ingetekend in het bos. In Bennekom en Maanen waren er ook schutten, maar die stonden of net buiten het bos, of bij de boerderijen op de engen. Dat daar, voorbij de wildwal, schaapskooien stonden duidt er op dat ter plekke geen hakhoutbos (“hegge”) stond, maar hei. Er zijn immers ook geen boompjes ingetekend. Wel is er sprake van de “Meibergh”, en dat duidt op (voormalig) bezit van de Wageningse buurschappen.
LikeGeliked door 2 people
Kan men de enken gelijk stellen met wat men in Twente essen noemt?
LikeLike
Ja, in Twente spreken ze van “enk”, op de Veluwe van “eng”. “Haldereng” bij Bennekom, “Maandereng” onder Ede, etc etc.
LikeGeliked door 3 people