Altijd, echt altijd, kijk ik bij oude gebouwen of ik Hollandse dakpannen zie die rechts over links liggen. En ja hoor, ik heb er twee gevonden in Land van Maas en Waal!!!

Meer over dakpannen.

Dit is een dijkmagazijn op de Kerkdijk bij Alphen aan de Maas.

Kijk, de dakpannen liggen rechts over links (linksdekkend). Vroeger kwam dat vaker voor, vooral als er onder de dakpannen geen beschot zat (je keek van binnen dus zo tegen de pannen aan). Dan kwam regen en wind gemakkelijk onder de pannen en woeien de pannen eraf. Pannen lagen dus met de wind mee: de pannen waren ‘dicht’ aan de kant waar de wind meestal vandaan kwam. Nou, hier is dat dus zuidwesten. Dus ik loop naar de andere kant van het magazijn, want daar moeten ze dus links over rechts liggen (rechtsdekkend).

Dat is lastiger te zien, want nu sta ik veel lager onder de dijk. Maar deze pannen liggen links over rechts, zoals 99% van de dakpannen.

Ik fiets verder en kom bij een dijkmagazijn op de Bovendijk bij Maasbommel (vlakbij de molen), en hier ook: Aan de voorkant liggen de pannen rechts over links. De achterkant is in een tuin en kan ik niet zien.

foto Mathilde
foto Mathilde

Dan ken ik nu drie gebouwen in Gelderland met dakpannen rechts over links. Het derde gebouw is het gemeentehuis van Rozendaal.

Gemeentehuis Rozendaal
Rozendaal – 2016

Er zijn er vast veel meer, maar ik zie ook niet alles. Heb je er wel eens op gelet?

Inmiddels ken ik een vierde gebouw. Niet in Gelderland maar in Utrecht, het gasthuis in Wijk bij Duurstede.

Ik weet dat ik raar ben, maar ben ik echt de enige? Zelfs op de website van rijksmonumenten, lees ik niks over deze bijzondere dakpannen. Toch zonde als ze zouden verdwijnen.

Alle afbeeldingen

  • gasthuis
  • Dijkmagazijn aan de Maas
  • Dijkmagazijn aan de Maas
  • Dijkmagazijn aan de Maas
  • dijkmagazijn aan de Maas
  • Gemeentehuis Rozendaal