Met Erwin Brinkhuis maak ik een fietstocht door de Betuwe van Randwijk via Heteren naar Elst. Onderweg nemen we een podcast op.

Erwin pluist het Gelders Archief uit op zoek naar verhalen waarbij het landschap een rol speelt. Bijvoorbeeld een proces waarbij iemand liep van A via B naar C en toen bij B werd beroofd. Samen proberen we die verhalen te lokaliseren.

Hij heeft een dossier gevonden dat zich afspeelt in de waard bij Randwijk. Het is een tekst uit 1710 over een zelfmoord of is het toch een moord? Een trieste zaak natuurlijk.

In deel een lopen we samen de waard in. Dit is onze allereerste podcast die we hebben opgenomen zonder enig script, afspraak of voorbereiding. Haha, ik zeg heel resoluut ‘nee geen koeien’, want het was er toen wij er waren zeiknat (februari 2022). Maar er kunnen natuurlijk best koeien in een waard staan, zeker in de zomer. En al die bomen zijn wel degelijk wilgen, schietwilgen. Voortaan ga ik me misschien toch wat beter voorbereiden. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

In deel twee fietsen we van Randwijk naar Elst waar het lichaam heen wordt gebracht. We zoeken naar het Ambtshuis waar het lichaam op een mestvaalt wordt gelegd; onderweg wordt gestopt bij Herberg De Zwaan in Heteren. We fietsen de route na en zoeken de plekken uit het verhaal op. We zijn verrast door wat we ontmoeten: een moordkruis, een kerk op een terp, oude boerderijen, oude wegen, het ambtshuis van Elst.

Erwin maakt podcasts van onze tochten die hij verzamelt op zijn site historischewandelingen.nl. Zijn plan is om elke maand een nieuwe aflevering te publiceren, dus ga hem vooral volgen.

Alle afbeeldingen

  • Homoet
  • Heteren