Van station Velp naar Arnhem, langs de Rozendaalse Beek omhoog de stuwwal op naar Rozendaal en via Geitenkamp en park Sonsbeek weer naar beneden naar het station in Arnhem.

Ik wil naar de Bever in Arnhem om Palladiums te kopen. Nadat ik mijn puberjaren op Birkenstock sandalen had geleefd, zomer en winter, stapte ik als student en jonge moeder een jaar of tien in Palladiums rond. En een paar weken geleden dacht ik ineens, Palladiums, ik wil weer Palladiums. Maar om nou zomaar met de bus naar Arnhem te gaan is ook zo gemakkelijk. Dus ik neem nog een bus en rijd mee tot Velp.

NB: dit is een herziene herpublicatie van een stuk uit 2016. De Palladiums zijn inmiddels als weer ververst: die gaan niet zo lang mee. De route heb ik meerdere keren gelopen en elke keer net een beetje anders. De foto's zijn van verschillende wandelingen. De Bever zit niet meer bij het station helaas.

Voor de route plak ik een deel uit het boekje Steengoeie wandelingen en een deel van het Maarten van Rossumpad aan elkaar. En op een andere dag maak ik een grote lus tot aan het hek van kasteel Rozendaal.

Rozendaal is zo’n raar dorp, zo klein en toch een eigen gemeente. Je stapt er echt een eeuw terug. Op het gemeentehuis superbijzondere dakpannen: rechts over links. Of pannen links over rechts of rechts over links liggen, zou moeten samenhangen met de windrichting. Onder de naad kan het immers inregenen. Maar alle pannen liggen nu links over rechts, met plastic eronder. Niks rekening houden met windrichting. In Rozendaal dus wel, de pannen liggen zo dat ze met noordwestenwind niet inregenen.

Gemeentehuis Rozendaal
Rozendaal – 2016

Deze linksdekkende dakpannen komen niet veel voor. Ik heb een overzicht gemaakt.

De lagere school van Rozendaal is ook al zo bijzonder.

Het boekje maakt me in Velp attent op gevelstenen en de Rozendaalse Beek. Fijn, ik houd van beken.

foto Rozendaalsebeek
Velp – 2016

Ik zie dakpannen en een moderne Belgisch hardstenen bank met een mooi honingraatkoraalfossiel.

Honingraatfossiel in Belgisch hardsteen
Velp – 2016

Ik kom ook nog langs de watermolen in Velp met mooie Oude Hollandse dakpannen, maar wel rechtsdekkend. Oude Hollandse pannen zitten niet met neusjes maar met spijkers vast.

Oude holle pan
Velp – 2016

In Arnhem loopt de route door de oude volkswijk Geitenkamp. Ik kijk mijn ogen uit.

Geitenkamp
Geitenkamp – 2016

Op de foto zie je een trafohuisje met een smeedijzeren hek op het mooiste pleintje van de stad. De architectuur van de huizen en de steile straatjes: zeker kijken.

Geitenkamp
Geitenkamp, 2016

Even verder een rood minibalkon aan een flat, 50 cm boven de grond. Wie verzint zoiets?

foto Balkon in Geitenkamp, Arnhem
Geitenkamp – 2016

Tenslotte langs de Jansbeek via het prachtige combipark Zijpendaal en Sonsbeek naar de binnenstad van Arnhem. Alwaar ik bij Bever Palladiums bestel. Een heerlijke dag!

Alle afbeeldingen:

  • Geitenkamp
  • Geitenkamp
  • foto Balkon in Geitenkamp, Arnhem
  • Muur met gesneden voegen school rozendaal
  • School in Rozendaal
  • foto Rozendaalsebeek
  • Honingraatfossiel in Belgisch hardsteen
  • Oude holle pan
  • Gemeentehuis Rozendaal