Wat een prachtige kaart van Gelderland. Het origineel is in de 16de eeuw getekend door sGrooten.

GA 2039-92

Het noorden is links, daar zie je de Zuijderzee. De kaart is 37 * 50 cm groot en gemaakt op perkament. Er zijn verschillende kopieën van deze kaart, en het bijzondere van deze versie is de prachtige kleur.

Ik ga hier niet veel van zeggen. Een paar dingetjes: Ten eerste tekent sGrooten geen enkele weg maar des te beter de rivieren en beken. Ten tweede heeft hij de stuwwallen belachelijk onvolledig getekend; tussen Apeldoorn en Arnhem tekent hij een paar bultjes, maar de Utrechtse Heuvelrug tekent hij veel groter. Weinig bossen. Hij heeft Gelderland vast vanaf het water verkend, en die stuwwallen en bossen zijn hem helemaal niet opgevallen.

Wat mij intrigeert: Engelanderholt, op deze kaart Engelholt, waar in de Middeleeuwen een keer per jaar recht werd gesproken op de Veluwe voordat de rechtbank begin 17de eeuw naar Arnhem verhuisde, ligt in het zwaartepunt van de Veluwe: hoe bepaalden ze dat in de Middeleeuwen? Nou ja, nog even, en dit wordt toch weer een lang stuk.

Volg vooral de link naar het Gelders Archief, zoom in en geniet.

Alle afbeeldingen

  • Kaart van Gelderland uit de 16de eeuw