Dit is een kaart uit het kaartboek van het Sint Catharina gasthuis in Arnhem. Nicolaes van Geelkercken kreeg als opdracht om al hun landerijen in kaart te brengen. Dat heeft hij samen met zijn zoon Isaak gedaan. In de atlas staan 18 kaarten. Er is een facsimile van gedrukt kaartboek

Sorry dat ik stoor. Rechts op deze site staat een doneerknop. Met 3 euro kun je deze site steunen. Voor een kop koffie onderweg voor Geert en mij. Hoeft niet, mag wel.

Deze kaart van Wageningen is wel een van de mooiste vanwege de vele details.

De kaarten draaien om de groene velden, maar daarin ben ik niet geïnteresseerd. De rest is leuk!

Wageningen in 1628
Wageningen in 1628, Van Geelkercken, GA 558-0012

Volgens de windroos is het noorden boven, maar zoals zo vaak bij Van Geelkercken is de kaart getordeerd. Rechtsboven tekent hij Wageningen in vogelvlucht, en daarboven tekent hij de Vierhuijserbrink en de Stadsbrink: het noorden is inderdaad ongeveer boven. Maar op de rest van de kaart is het noorden links. Onderaan is de rode lijn de grens met Utrecht.

Wie het hier kent, zal geen moeite hebben het gebied te herkennen. Je ziet de Haechsteech en Rijnsteeg, De Weteringsche Wall, nu Nieuwe Kanaal, de Haarweg, de Grebdijck, den Affwech. De N225 bestond nog niet, maar ligt ongeveer op de plek van de Middelwech. Tussen de Haarweg en de Middelwech het Huppat van Wageningen nae de Greb.

Het gebied tussen de Haerwech en de Grebdijck noemt hij Den Nuij; wij noemen het de Nude. Het gebied tussen de Haarweg en het Nieuwe Kanaal, waar nu de wijk Kortenoord wordt gebouwd, noemt hij Opt Niu Landt en Den Haer.

Het leukst zijn de tekeningetjes. het tekenplezier spat ervan af. Zou zoon Isaak dit gedaan hebben? Ik herken het niet van andere kaarten van vader Nicolaes. Zoals ook het handschrift niet van hem is.

Blijkbaar had hij op deze kaart een veld vergeten: in 1642 maakt hij een kopie waarop een groen veld is toegevoegd.

GA 558- 00013

Blijkbaar was dit een haastklus waar hij niet voor betaald werd. Wageningen is slordig getekend en op de hele kaart geen enkel leuk tekeningetje. Het handschrift is van vader Nicolaes zelf.