Gepubliceerd!

Ik ben ruim vier jaar met dit boek bezig geweest. Het zit vol kaarten, tekeningen, foto’s en teksten over de geschiedenis van het waterbeheer. Het bevat ook een paar korte transcripties van cruciale documenten die gaan over waterbeheer in het Binnenveld, zoals over het graven van de eerste Grift door de Nude en over het openen en sluiten van de schutten in de Gelderse Wetering. Met bovendien wandel- en fietsroutes langs de waterpunten.

Als grenzen van het Binnenveld houd ik de oorspronkelijke waterscheiding aan die in de 17de eeuw is weggegraven. Dus Doesburg en Ederveen horen erbij maar Lunteren niet. Met de Grebbesluis als inlaat en de Rode Haan als putje. Nu zowel de Grebbedijk als de Rode Haan worden aangepakt, is dit boek helemaal relevant voor iedereen die meer wil begrijpen hoe dit gebied waterkundig in elkaar steekt..

Hier de eerste 15 bladzijden.

Al jaren kun je via dit blog een pdf kopen van de laatste versie (die ik dus elk half jaar bijwerkte en dan alle kopers opnieuw toestuurde). De laatste definitieve pdf blijft beschikbaar voor mensen die wel de inhoud willen maar niet de prijs.

Diapresentatie die ik heb gemaakt voor de Vereniging Mooi Binnenveld:

Het boek is bij elke boekhandel en bij bol.com te koop.

Voor wie een van de eerste exemplaren heeft gekocht: het kan zijn dat je dan nog een foute bladzijde 142 hebt. Hier het erratum.

 • transcripties van teksten op kaarten;
 • pdf’s van onze in eigen beheer uitgegeven boeken;
 • artikelen, sommige gepubliceerd en andere niet;
 • de serie Zandbanken in de Rijn (2022);
 • de serie het Merckendal (2023);
 • een boekenkast vol transcripties van losse stukken zoals charters, plakkaten, verordeningen, processtukken, verbalen en wat ik maar tegen kom aan interessante teksten over het landschap en landgebruik in vroeger tijd.

Abonneer je om toegang te krijgen

Bekijk meer over deze inhoud door je vandaag nog te abonneren.

Alle afbeeldingen

 • Polderkaart Binnenveld
 • tekening irrigatie
 • Kaart uit 1550 van het Binnenveld
 • Maanderdijk
 • De beken in het Binnenveld
 • Polderkaart 1753 in het Binnenveld
 • Valleikanaal
 • Windmolentje naast Valleikanaal
 • Zijsloot van de Dijkgraaf
 • Waterbeheer in het Binnenveld na 1714
 • Duiker in de Gelderse Wetering onder de A12
 • Goorsteeg.
 • Buurschap Doesburgh op het AHN.
 • Dekzandrug De Kraats op het AHN
 • Kaart uit 1655 van de buurschap Doesburgh
 • De Haarsluis
 • Verdeelwerk tussen de Rijnsteeg en de Kromme Beek
 • Vistrap in het Valleikanaal
 • De Grebbedijk in 1855
 • Grebbesluis.
 • Het Binnenveld in 1655