In landgoed Snippendael bij Rheden ligt een grote afgraving. Op de volgende uitsnede uit het AHN zie je de afgraving duidelijk liggen: een mooie bloem.

ahn kleur 0.6 rheden rozendaal
Veluwezoom: Rozendaalsebeek, Beekhuizerbeek met het Zijpenbergbeekje en Heuvensebeek. Daaronder de grote leemkuil. Midden bovenin de donkerbruine Zijpenberg

Op een kaart van Rheden en omgeving uit 1690 zie ik een hijskraan aan de horizon, en ik vermoed dat in die tijd de afgraving werd geëxploiteerd. Wat is er nu, 400 jaar later, nog te zien en hoe ontwikkelt de natuur zich in die tijd? Is het er mooi?

leemkuil Snippendael
2019

Het is er schitterend. Ik volg een pad, denk ik, naar beneden, maar beneden aangekomen voel ik dat dit toch meer een wildpad is. De afgraving is doodstil, om me heen rijzen de hellingen op. Berken glanzen in de zon. Terwijl de zon geleidelijk zakt en de omgeving goud kleurt, loop ik zachtjes door en stuit op een watertje.

leemkuil Snippendael
2019

Ik neem het kortste spoor omhoog en ga op weg naar Rheden.

2019

Vlakbij Rheden kom ik op een holle weg met beuken erlangs die in de ondergaande zon het mooiste licht weerkaatsen dat ik ooit gezien heb. Verbijsterd blijf ik staan kijken naar de beuken in de ondergaande zon. Mijn mobiel kan het helaas niet vangen. Maar ik heb het gezien.

Alle afbeeldingen

  • leemkuil Snippendael
  • leemkuil Snippendael
  • Veluwezoom op het AHN