Samen met Geert Nijland heb ik een boek geschreven over Doorwerth in de 19de eeuw. Het is een heruitgave van een wandelboek dat de rentmeester van het kasteel, Van der Dussen, in 1847 schreef. Hij werkte zes wandelingen kriskras door het landgoed uit.

boek Doorwerth alle routes

We volgen de oude routes zo goed mogelijk. Onderweg kijken we rond: wat zag Van der Dussen en wat zien wij? Oude prenten en schilderijen van de Oosterbeekse School vergelijken we met eigen foto’s. Zo geven we een beeld van wat hetzelfde is gebleven en wat veranderd is.

boek Doorwerth prent Galerie
De Fonteinallee begin 20ste eeuw, links de paardenstal
boek Doorwerth IMG_20190512_162137
zelfde plek in 2019, foto Mathilde

We kijken naar het grote geheel van het landschap, en naar de kleinste details zoals banken, hekken en grenspalen. Vele uitsnedes van het AHN laten zien waar we doorheen lopen.

boek Doorwerth IMG-0137
de Noordzuidweg, een Middeleeuwse handelsweg liep langs het rondeel in het Heelsums Beekdal, en langs Hof te Seelbeeck bij Heveadorp

Wat opvalt: er is veel meer bos dan toen. Van der Dussen schrijft lyrisch over de fantastische uitzichten, terwijl wij nu op de meeste plekken niets meer zien.

boek Doorwerth prent kapelleboom couwenberg
Het uitzicht vanaf de Kapelleboom in 1847
IMG_20190512_172423
hetzelfde uitzicht in 2019, foto Mathilde

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel, bij bol.com en via de uitgever.

Inkijkexemplaar (pdf van 17 bladzijden).

Meer lezen over de omgeving van Doorwerth? In ons boek ‘Wandelen in het Doorwerth van 1847‘ vergelijken we het Doorwerth van toen met nu.

Boekomslag Wandelen in het Doorwerth van 1847