Lekker uitwaaien over De Wageningse Berg waarbij mijn gids een kaart is uit 1799. Kan ik daarop lopen? Ik teken mijn route in. Mijn fiets staat rechts onderin.
Meer over deze kaart.

Ik zet mijn fiets waar de Harnjesweg van de Bosrandweg afschiet. Dat is niet zo’n rechthoekig kruispunt als op de kaart van 1799, en ook toen was dat al niet zo.

De Harnjesweg is nu een smal wandelpad en niets vertelt me dat dit paadje vroeger de belangrijke Harnjesweg was. Zal ik hier zelf maar een bordje bij zetten? Rechts van me het AZC op de heuvel. Links een meidoornhaag en een wit landhuis. Op de oude kaart was dit allemaal Renessecamp. Ik heb geen enkele moeite mijn ingetekende route op de kaart uit 1799 te volgen.

Ik loop rechtdoor tussen de twee wijngaarden door en kom op de Scheidingslaan. De Harnjesweg gaat rechtdoor. Ik ga rechtsaf de Scheidingslaan op, de hond op de foto wijst de weg.





Ik loop zonder problemen verder op de kaart. Er is niets veranderd hier.




Bijzonder hoor, een wandeling aan de hand van een kaart van 120 jaar oud.
september 2023: Ons nieuwe boek: Lopen in de Moft op oude kaarten vordert gestaag. De Moft is het grote bos tussen Ede, Bennekom, Wageningen en Renkum. Daarvan zijn in de loop der eeuwen veel kaarten gemaakt. Die kaarten bespreken we en dan gaan we erop wandelen. Ook gaan we wandelen aan de hand van archiefstukken met veldnamen zonder kaartje. Interesse? Schrijf je in zodat we weten hoeveel belangstelling er is: een beetje belangstelling inspireert enorm bij de laatste 5% perfectie (wat de helft van het werk is). Hoe je je inschrijft? Stuur een mail naar contact@landschaplopen.com. Inschrijven is helemaal vrijblijvend; ik wil alleen de belangstelling polsen. Tot nu toe hebben vier mensen positief gereageerd, fijn! Maar daar ga ik niet enthousiast een boek voor schrijven hoor - verder niemand?
Het is prachtig om n door het bos te wandelen. Al die prachtig herfstkleuren en paddenstoelen. Nog even en alle bomen zijn kaal en dan begint de winter.
Het voordeel van de winter: dan kun je goed kleinere hoogteverschillen zien in het bos en mooie foto’s maken.
Je noemt van Lynden van Hemmen. Dat is interessant, omdat ik Luuk Keunen ooit mocht helpen bij een onderzoek naar de rol van die familie op de (zuid) Veluwe. Wil je het verhaal hebben, dan zoek ik het op.