Ik ben al jaren op zoek naar een (gratis, niet omdat ik niet wil betalen, integendeel ik wil graag betalen voor kwaliteit, maar omdat ik het op dit blog wil kunnen delen) AHN voor heel Europa (die N staat voor Nederland, maar je begrijpt vast wat ik bedoel). En dan wel eentje met ongeveer dezelfde mogelijkheden: inzoomen en vooral met dynamische kleuren voor hoogteverschillen. Daarmee bedoel ik dat elke uitsnede het hele spectrum aan kleuren blauw-groen-geel-bruin heeft voor de relatieve hoogteverschillen op die uitsnede. Dus dat je in het laagland van West-Nederland als je inzoomt de verschillen ziet tussen -1 NAP, 0 en +1 NAP.
Gevonden! Lezer X komt met een link naar een wereldwijde AHN. Okee, het is niet zo gedetailleerd als onze AHN, maar beter dan dit ben ik niet tegengekomen. Reuze bedankt voor de link.

Vergeet niet om je in te schrijven voor de serie Het Merckendal die in januari 2023 begint – 25 delen over het uitgestrekte wandel- en fietsgebied op de Nederveluwe rond de Zijpenberg, Rozendaalseveld, Terlet, Schaarsbergen, Kempenerberg, Warnsborn, Lichtenbeek, Wolfheze en Heelsum. Over geologie en landschap, bodems en vegetatie, oude kaarten en stukken, wallen en wegen, grenspalen en RD-stenen, sprengen en watervallen. Met name over dingen die je niet in wandelgidsen leest. Met wandelroutes, speurtocht en nog veel meer. Voortaan kijk je anders om je heen. Meer over inschrijven.
Ik blijf het wat onnauwkeurig vinden. Ik ken de omgeving goed dus ik weet wel waar hoge plekken te vinden zijn. Als ik sommige toppen aanklik dan komen er wel heel hoge getallen uit. Normaal is Signaal Imbosch het hoogste punt van de Veluwe> 110 meter. In de AHN vond ik een hoogte van 122,84 meter! DE zijpenberg had ergens een hoogte van 120,64 meter. Tsja
Vond je die hoogte bij signaal Imbosch op deze internationale kaart of op het AHN? Met het AHN heb ik goede ervaringen.
Hoi Mathilde, zojuist nog een keer ‘geklikt’ op de AHN, ik probeer precies signaal Imbosch te raken en … 120,87. Als dat klopt dan moet de bosatlas worden aangepast. Voor rest reuze interessant jouw site!
Zie ook dat bomenrijen bijvoorbeeld ook donkerder kleuren, dus de hoogte van bomen wordt ook meegenomen.
Ook bijzonder te zien hoe de maas door de Ardennen stroomt. Met de huidige hoogtes is dat helemaal niet logisch. Ik ben benieuwd of de verklaring voor de Rijndoorbraak ook voor die van de Maas geldt.
https://nl-nl.topographic-map.com/maps/g34n/Alkmaar/
De link hierboven is voor de hele wereld. Helaas maar tot op 1 meter hoogteverschil nauwkeurig, maar veel beter dan je kaart van Europa hierboven. Hoogtekleuren verschillen bij inzoomen of verplaatsen. Zo’n mooi ding als de AHN heb ik buiten NL nog niet gevonden.
Ja zeg, super bedankt. Dit helpt enorm om mijn stukken over Twente te verbeteren.
Je zult er waarschijnlijk geen last van hebben, maar de hoogtedata is 10 tot 15 jaar oud, als ik naar de 2e Maasvlakte en de nieuwe duinen langs de Hondschbosche zeewering kijk.
Een oude blogger, gepensioneerde aardrijkskunde leraar, wist prachtig over de kleine hoogteverschillen in Nederland te schrijven. Ik ben deze blogger uit het oog verloren. Maar jij bent een waardige opvolger.
Het opent mijn ogen voor kleine, maar toch zichtbare details.
Vriendelijke groet,
Wat een compliment, dank je.