Welk deel van Nederland zou nog boven water liggen als de zeespiegel 10 meter stijgt? En we geen dijken gaan bouwen om dat tegen te houden? Kijk met me mee:

Dit dus. Grote stukken van Zuid- en Oost-Nederland (sorry Limburgse lezers dat ik jullie mooie land niet op deze kaart heb gezet, maar dan wordt de kaart te klein), plus Drenthe en De Veluwe zitten dan nog vast aan het grote vasteland van Europa. Voor de kust liggen drie eilanden: De Utrechtse Heuvelrug, een kleintje in het Gooi, de Archemerberg. Verder in zee steekt het klimduin bij Bergen boven water uit, net als enkele andere duinen die te klein zijn voor deze kaart, hoewel ik vermoed dat je niet naar duinen moet vluchten want dat pure zand spoelt zo weg.
Er zijn wel meer stevige eilandjes hoor met een betrouwbare kern van keileem die de zee voorlopig wel weerstaat, zoals delen van het Gaasterland, Steenwijk en de Hoge Berg op Texel. Maar die zijn zo klein dat ze niet op deze schaal te zien zijn. De komende honderden jaren zit je daar nog wel veilig.
Ook gebouwen steken boven water uit. Windmolens draaien gewoon door, de Zuidas steekt fier overeind. Op de bovenste verdiepingen werken ze gewoon door.
Het komt vast een keer zover. Ons land daalt immers, plus we staan zelf niet meer toe dat er sediment wordt afgezet door de rivieren en de zee, plus de zeespiegel stijgt door diverse oorzaken. Misschien duurt het nog duizend jaar, maar dan is ons land weg.
De zee komt zo wel heel dicht bij. Dit kleine voordeel weegt op geen enkele manier op tegen alle nadelen. Maar het duurt nog wel even voor het zover is. Maar een zeespiegelstijging aan het eind van de eeuw van een meter of meer wordt voor mogelijk gehouden.
Vulkaan op eiland La Palma is stevig bezig, het betekent misschien 5-10 meter verhoging aan onze kust wanneer het eiland splijt.
New York, Florida zijn er helemaal niet blij mee als dat gebeurt.
En zo zijn we met allerlei gevaren die we zien bezig, maar blijkt de aanval uit onverwachte hoek te komen. Zou ons land zelf ook splijten?