Koning-Stadhouder Willem 3 leefde in de 17de eeuw, woonde op het Loo bij Apeldoorn en zag de Veluwe als zijn jachtgebied. Gelukkig voor hem waren grote delen daarvan zijn eigen bezit, en andere delen in bezit van vrienden. Zoals de eigenaars van kasteel Rozendael en kasteel Doorwerth. Tussen het Loo en deze en andere kastelen liet Willem eind zeventiende eeuw kaarsrechte wegen aanleggen. Dan kon hij snel van het ene jachtgebied naar het andere met zijn gevolg. Bovendien liet hij een weg aanleggen van Dieren naar De Ginckel. Die loopt door Reemst, en dat is een ander verhaal.

Sorry dat ik stoor. Rechts op deze site staat een doneerknop. Met 3 euro kun je deze site steunen. Voor een kop koffie onderweg voor Geert en mij. Hoeft niet, mag wel.

Stukken van deze wegen bestaan nog; bijvoorbeeld bij Dieren is de Koningsweg een kaarsrecht wandelpad door het bos. Andere stukken zijn verdwenen: na de dood van Willem 3 verloren ze hun betekenis. Maar op het AHN wordt de geschiedenis weer zichtbaar en kun je de Koningswegen prachtig volgen. Op enkele plekken, waar natuurbeheerders heide afplaggen bijvoorbeeld, verdwijnen ze en ook in bossen zijn ze soms lastig te zien. In het veld is het nog veel lastiger.

De Koningsweg van Dieren naar Ginckel loopt oost-west en die van Het Loo naar Doorwerth noord-zuid, en die kruisen elkaar dus. Je ziet ze liggen op deze kaart van Elshoff van Reemst uit 1722.

Meer over deze kaart.

Reemst in 1722
GA 409-1538-0001

Die kruising ligt nu in het bos in Park de Hoge Veluwe even ten zuiden van het Aalderinksveld. Wij zoeken die kruising op. Ik loop over het veld over de eeuwenoude weg en sein naar G. Hij tekent een lijn op de grond. De oostwestweg vinden we ook, en dan zien we ook de kruising. Een kruispunt van laagtes, een onduidelijke kuil tussen de bomen. We hebben hem.

Kruispunt van Koningswegen
Kruispunt Koningswegen

Nu willen we daar een handwijzer zetten, dat zou toch leuk zijn middenin het bos? Een handwijzer met de afstanden:

Aalderinksveld
De Koningsweg naar Het Loo: 23,2 km
Kruispunt Koningswegen
De Koningsweg naar Hof te Dieren : 18,2 km
Kruispunt Koningswegen
De Koningsweg naar Kasteel Doorwerth: 8,3 km
Kruispunt van Koningswegen
De Koningsweg naar De Ginckel: 6,7 km

Geen handwijzer helaas. Maar de volgende keer dat je bij het Aalderinksveld bent, kun je net als wij even het verkeer regelen midden op de onzichtbare kruising in het bos.

Alle afbeeldingen

  • Reemst in 1722
  • Kruispunt van Koningswegen
  • Kruispunt Koningswegen
  • Kruispunt Koningswegen
  • Aalderinksveld
  • Kruispunt van Koningswegen