Ik wil deze beek bij Plasmolen aflopen. Hij begint op de hellingen van de Sintjansberg en stroomt naar de Maas.

De Plasmolenbeek leek me een logische naam, maar nee hoor, hij heet de Mookse Molenbeek.

De beek begint op drie plekken. De westelijke bovenloop heet de Mookse Molenbeek, de middelste de Helbeek en de oostelijke de Geuldertlossing. Die eerste twee komen samen bij de Plasmolen. Daar komt de Geuldertlossing erbij en benedenstrooms ook nog de Zevendallossing. Nou heb ik geen fiets bij me, en de benedenloop zoek ik uit via Google Streetview.

Eerst de bovenloop van de Mookse Molenbeek.

Hij begint in een schitterend dal. De bovenloop is droog en ik zie geen sprengkop zoals ik dat van de Veluwe gewend ben, maar ik kan lang niet overal dicht genoeg bij het dal komen om het goed te kunnen zien. Wel zie ik dat men kort geleden de beek gesplitst heeft in een opgeleide molengoot (rechts) en de dieper liggende natuurlijke beek eronder (links). Wie zich hier omdraait, ziet een heus stuwmeer.

Plasmolenbeek
2021

De molengoot komt uit in een vijver en loopt verder door een houten goot naar de Plasmolen.

Plasmolen
Plasmolen – 2021

Wow wow: ik kan het rad niet zien, maar dat moet reuze zijn. (Ik als Tukker ben grote raderen gewend maar dat zijn onderslagraderen. De Veluwse bovenslagraderen zijn hoogstens 1,5 meter groot). Wat is hier aan de hand?

Ik loop door naar het hoogste punt van de tweede bron, de Helbeek.

Ook deze beek begint in een schitterend dal. Hierin ligt een groot veld reuzenpaardestaart. Dat betekent dat het nat is en dat er kalk in het water zit.

Na dit veld loop ik gezellig naast het beekje.

Dit beekje splitst zich in een natuurlijk vochtig dal met een opgeleide molengoot langs het wandelpad.

Die reuzenpaardestaarten groeien ook langs de molengoot en zijn echt reuze hoor.

Het teveel aan water wordt via een boomstam naar het dal geleid.

De opgeleide goot wordt afgeleid naar een watervalletje met een molensteen.

Maar hier klopt iets niet, want waarom zou je dit doen? En ja hoor, ik zie dat hij oorspronkelijk doorliep en uitkwam in een lager gelegen wijer bij dezelfde molen en hetzelfde rad aandrijft maar dan halverwege. En die wijer wordt dus ook gevoed met de helft van het water van de eerdere beek. Haha, wat een heerlijk geknutsel. Dit is voor mij voor het eerst: een bovenslagrad en halverad tegelijkertijd.

Vandaar die grote diameter.

Plasmolen
Plasmolen 2021

Na de molen gaat de beek de N271 onderdoor.

En mondt uit in een prachtige vijver. Er is volgens de legger van het waterschap nog een derde bovenloop, maar die heb ik gemist.

Maar dan? Ik ben lopend en heb geen zin om verder te lopen door het dorp op zoek naar een onzichtbare beek die lange stukken in een duiker ligt. Zucht, steun. Met de fiets zou ik zeker verder gegaan zijn, want dan zou ik lekker heen en weer fietsen op zoek naar mijn beek. Ik kijk op Google Streetview. Hier komt hij ten zuiden van de vijver weer tevoorschijn.

Plasmolenbeek
google streetview

Hij verdwijnt weer in een duiker en komt bij het bowlingcentrum weer boven. Maar daar vinden ze een beek in de tuin blijkbaar maar lastig: hij is onzichtbaar weggewerkt. Jammer, ik zou zeggen: zet er een molenrad in, kleed de boel leuk aan en laat de fietsers maar komen. Tenslotte is Plasmolen als toeristisch centrum begonnen bij een molen naast een leuk beekje, en juist die trekpleister hebben ze zorgvuldig vernaggeld.

Na de bebouwde kom loopt de beek tussen de velden. Achter de linker vlag, in het verlengde van de camera van Google Streetview.

Plasmolenbeek
google streetview

Google Streetview is geweldig. Ik fiets virtueel verder en kom de beek een eind benedenstrooms weer tegen rechts van de weg. Links is de afgegraven Mookerplas (die nu, juli 2021 onder water staat).

Broekweg
google streetview

Waar rechts het hoge gras ophoudt, gaat de Mookse Molenbeek onder de Broekweg door en komt links via een duiker in de Mookerplas die ook als nevengeul functioneert.

Broekweg
google streetview

Ik ben nog op zoek naar een luchtfoto van de overstroming op dit moment daar. Ik vermoed dat het duikertje op dit moment niet zo goed zichtbaar is.

Alle afbeeldingen

 • Mookse Molenbeek
 • Reuzenpaardestaart in Plasmolenbeek
 • bodemval Plasmolenbeek
 • bodemval Plasmolenbeek
 • Plasmolenbeek
 • Plasmolenbeek
 • Plasmolenbeek
 • Plasmolen
 • Plasmolen
 • Reuzenpaardestaart in Plasmolenbeek
 • Plasmolenbeek
 • meer in Plasmolenbeek
 • dalkop Plasmolenbeek
 • Plasmolenbeek
 • Plasmolenbeek
 • Plasmolenbeek
 • Broekweg
 • Broekweg
 • Plasmolen
 • Plasmolen