(door Wilma Sass)

Landschap lopen. De naam van het blog trof me. Dat doe ik ook, dacht ik bij mezelf. Ik loop wat af. Maar in tegenstelling tot Mathilde die allerlei verschillende landschappen verkent, loop ik alleen maar door de Jufferswaard. Weer of geen weer, een paar keer per week gaan Snuffel en ik landschap lopen in dat kleine natuurgebied aan de Nederrijn. Ik ben er van gaan houden. Niet alleen van het wandelen zelf, maar vooral van de Jufferswaard. Zo simpel ligt het.

In tegenstelling tot Mathilde die volgens mij een bijzonder gespecialiseerde blik heeft om landschap te lezen, is mijn landschap lopen en lezen vooral een pad naar binnen gebleken dat ik op mijn manier ging volgen. En naarmate het jaar vorderde en Snuffel en ik daar bleven rondbanjeren, was het net alsof de Jufferswaard en ik een band ontwikkelden.

Hoe dan ook, ik begon over dat proces te schrijven.

Soms had ik bijvoorbeeld de behoefte om de twee lindebomen die daar staan “naar mij toe te schrijven”, waarmee ik bedoel dat ik dichter bij hen wilde komen. Stel je voor als je in een boom kunt reizen bijvoorbeeld, wat zou je dan beleven?

Andere keren was een gedicht het meest geschikt om woorden te geven aan wat ik tegenkwam. 

En soms verzamelde ik gewoon feiten, bijvoorbeeld over de meidoorn die daar overal groeit.

Al die teksten verzamelde ik in een bundel die ik binnenkort in eigen beheer ga uitgeven. Het is een ode aan de Jufferswaard en tegelijk aan alle natuur dicht bij huis.

De bundel verhaalt ook hoe ongemerkt een stukje land zo eigen kan worden dat het lijkt alsof je er een hartsvriendin bij hebt gekregen. En wat een rijkdom dat is.

Voor belangstellenden:

De Jufferswaard, een landje dat verbeelding zoekt. Prijs €15,- 

Verschijningsdatum: 12 december.

Voorverkoop (tot aan genoemde datum)  €12,50,-

Voor bestellingen zie www.uitgeverijzon.nl

Alle afbeeldingen

  • Omslag boek Jufferswaard