Ik kijk nogmaals op deze kaart van de Neder-Veluwe van Van Geelkercken. Eerder zag ik een breed spoor van west naar oost over de Neder-Veluwe die Van Geelkercken als Kroatenpas aanduidt. Ik twijfel daaraan en denk meer aan een windhoos.

Meer over deze kaart.

Kaart Kempenberg en Deelen
Schaarsbergen GA 2000-4609

Ik kijk naar het stukje even ten zuiden van Deelen.

Bovenin Deelen, daaronder van links naar rechts de Kroatenpas. In het veld ten zuiden van de Kroatenpas zie ik een verzameling stippen met daarbij: waterloose putten der Kroaten.

Stel de Kroatenpas is een brede baan waar de Kroaten hebben huisgehouden – ik blijf het ongeloofwaardig vinden dat een leger in een brede baan op heide en zand zo’n ravage aanricht dat je die baan een tiental jaren nog intekent – , wat zouden dan die putten zijn? Sliepen die Kroaten daarin?

Stel de brede baan is de ravage na een windhoos, wat zouden dan die putten zijn? Kuilen van omgewaaide bomen?

Ik heb echt geen idee.

Er is nu in elk geval niets meer van te zien want daar ligt vliegveld Deelen.

Alle afbeeldingen:

  • Kaart Kempenberg en Deelen