Zo nu en dan loop ik oude routes nogmaals, zo ook deze. Nieuwe route, nieuwe ervaringen, nieuwe foto’s dus een nieuw stuk. Nee, nog steeds geen routebeschrijving. Ik doe maar wat. Eigenlijk wilde ik naar Lunteren maar kwam in Wekerom uit. Alwaar een bus me in een kwartier terug naar station Ede-Wageningen bracht. Waar ik wel bijna een uur op moest wachten, maar gelukkig was daar Het Wekeromse Witte Paard.
Tip: loop een route van 'klein' naar 'groot' station. Dus van niet van Ede naar Wekerom maar andersom. Een uur wachten bij een bushalte (op het platteland vaak zelfs zonder bankje) is geen pretje. En als je van station naar station loopt, begin dan bij het kleine station. Want ook daar, een uur wachten op een trein op een leeg station zonder koffietent is een vervelend einde van een mooie wandeldag.
Grafheuvels, bos en hei, een hessenweg en een wasbordweg, zand en duinen, spinnewebben, de mooiste beuk van Ede en tot slot patat in Wekerom. Ziedaar in het kort de dagmars van ongeveer 15 km van station Ede-Wageningen naar Wekerom.
Het aardige van station Ede-Wageningen is dat je direct vanuit het station het bos induikt. Ik houd niet van aanlooproutes door buitenwijken en over asfalt, zoals vaak bij het uiteenrafelen van langeafstandspaden in dagmarsen.
De tocht begint in het Sysselt, een mooi oud loofbos op de stuwwal van Ede. In het Sijsselt ligt een groot raatakkerveld en ook ijzerkuilen maar daar zie je in het bos eigenlijk niets van. Een eik heeft een eigen hekje: hier meer over die eik.


Dan de Ginkelse Heide waarop een paar grafheuvels en ook een groot raatakkerveld. Niet alleen hei, ook eindeloze bochtige smele en pijpestrootje. Geleidelijk daal ik af naar een lager deel van het heideveld. Dit is de uiterste noordwestelijke punt van de sandr van Schaarsbergen die ligt tussen de stuwwallen van Lunteren-Wageningen, Dieren-Heelsum, Hattem-Dieren en Reemst.
Over de Ginkelse Heide loopt de Hessenweg: een brede eindeloos lange rechte zandweg. Een Hessenweg is een handelsroute die speciaal is aangelegd voor de handelaars uit Hessen in Duitsland. Omdat hun karren een andere asbreedte hadden dan Nederlandse karren konden ze niet van dezelfde wegen gebruik maken.

Een graafmachine heeft een prachtig bodemprofiel blootgelegd, waarin een mooie horizont met grind uit de voorlaatste ijstijd, zie foto. Ik houd steentjes in mijn hand die hier minstens 120.000 jaar geleden zijn neergelegd. Dit grind is typisch voor sandr. De bodem is een podzol: herkenbaar aan het zwarte bandje onder een grijze laag.

Ik klim weer omhoog de Stuwwal van Reemst op die met bomen is volgeplant. Aan de andere kant houdt het bos op en loop ik naar het Wekeromse Zand. Dit is een cadeautje zo mooi. Hier meer over duinen.







Hier ligt nog een prachtig raatakkerveld en een boerderij uit de ijzertijd, maar het gaat miezeren en ik loop door naar Wekerom en wacht in Het Wekeromse Witte Paard op de bus.
‘Lindeboomsberg’ heet-ie ook op de huidige stafkaarten van het Kadaster. De naam Goudsberg geldt voor het westen van de camping, waar de Mussertmuur staat en wat in ieder geval in de eerste tientallen jaren van de 20e eeuw een grind- en zandwinningsterrein was. In die tijd heette hett gebied tussen Goudsberg (een 20e eeuwse naam volgens de kaarten) en Lindeboomsberg de ‘Lange berg’.
Ook een wist-je-datje: wist je dat de Woldberg (beter bekend onder zijn soldatennaam ‘Knobbel’, op ‘t Harde) in de 19e eeuw bekend stond als de ‘Eper Tepel’?
Okee, ik heb de naam Goudsberg veranderd in Lindebooomsberg. Dank voor de opmerking. De naam Eper Tepel is geweldig, herinvoeren?
Ik denk een correctie……, de goudsberg op (of ten weste) van de huidige camping de goudsberg, eigenlijk de groeve waar o.a. zand en grind gedolve is tbv. de aanleg van de spoorlijn Ede- Nijkerk.
De Lindeboomsberg is de naam van de meest noordelijke kop van de stuwwal Wageningen – Lunteren.
Ja daar heb je absoluut een punt. Ik dacht dat die heuvel onder mensen die wat verder weg wonen het meest bekend zou staan onder de naam Goudsberg. Maar eigenlijk heet hij niet zo inderdaad. Dus ik heb over de naam zitten twijfelen. Vind je Lindeboomsberg beter?
Wist je dat de Grebbeberg eigenlijk de Heimenberg heet?