Bankhangend, te duf om iets te doen, beetje scrollen op Google Maps, viel mijn blik op dit muurtje met twee keer drie hokjes. Wat zou dat zijn?

Google maps

Eerst zag ik het helemaal niet, want ik keek naar die strekdam in de Linge. Ik heb geen flauw idee wat die daar doet. Een paar honderd meter benedenstrooms ligt er nog een, ook met een betonnen brug er naar toe (dus iemand maait het gras daar):

Google maps

Het lijken me leuke privé eilandjes voor een tiny huisje. Dat driehoekje is 20 meter lang. Maar goed, toen zag ik dus dat muurtje met die 2 * 3 hokjes. Wat zou dat zijn?

Ik ben virtueel op de bank naar Ochten gereisd, maar in het echt fiets ik er ook heen en kom zowaar bij een informatiebord.

Google Streetview

Het blijkt een gemeentelijk monument. Een van de laatste restanten van de Grebbelinie uit de Tweede Wereldoorlog in de Betuwe.

Ik mag er ook heen lopen, onderweg kom ik bij een stuwtje met een zonnepaneel

Ik kom op het eiland, maar kan van het monument aan de overkant bijna niets zien. Indrukwekkend is het niet. Toch hoop ik dat er snel een klompenpad langs wordt gelegd.

Op deze website veel meer informatie. Een groep vrijwilligers heeft zich er drie jaar voor ingezet om dit tot gemeentelijk monument te laten verklaren. Nadat een kazemat in Kesteren, behorende tot dezelfde waterlinie, ineens werd afgebroken. Respect! En nou lees ik alweer een uurtje op hun boeiende website.

Wow, bankhangen is leuk, maar fietsen nog leuker.

Alle afbeeldingen

  • Inundatiesluis in de Linge bij Ochten
  • oude sluis bij de Linge, Ochten