De Dreijensebeek ontspringt in Oosterbeek, net als de Gielenbeek, Oorsprongbeek, Zuiderbeek en nog een paar, maar dan op de noordhelling van de stuwwal en dus loopt hij als enige van de serie naar het noorden.

De naam Dreijensebeek is ingevoerd door Ruud Schaafsma in zijn boek ‘De Oosterbeekse en Doorwerthse beken’.

Ik dacht dat ik alle beken op fietsafstand van Wageningen wel gehad had, maar nee hoor: ik was nog nooit langs de Dreijensebeek gelopen. Maar vanwege van mijn serie Merckendal kom ik overal nogmaals en kijk ik nog beter rond.

Zin in meer van dit soort verhalen? Schrijf je in!

Nu is Dreijen een buurt in Oosterbeek, maar eens was het een eigen minidorp op de noordhelling van de stuwwal, terwijl Oosterbeek onderaan de zuidhelling bij de Oude Kerk lag. De landbouwenclave Dreijen lag toch een half uurtje lopen van de kerk.

Dit is de beek volgens de hoogtekaart en op een luchtfoto. Ik laat het water beginnen waar vroeger de boerderij Dreijen lag, bij hotel Dreyeroord.

De spoorweg heeft het dal verknald.

Maar zo te zien op het AHN waren er meer beginplekjes. Inzoomen op het AHN levert diverse vijvers op in een veel te grote tuin – als we allemaal zo willen wonen, raakt Nederland wel vol ja – die vast natuurlijke kwelplekken zijn van deze Dreijensebeek. Op de uitsnedes zien we linksonder het station.

Maar daar kan ik niet komen. Wel is er een paadje achter deze tuin, maar de tuin is onzichtbaar achter groen en bruin. Ik fiets dus naar hotel Dreyeroord en ga op weg.

De wadi en goot tussen de weg en de spoorlijn vind ik mooi, vooral de mooie bakstenen bruggetjes.

Na deze goot komen we bij de varkens die Japanse duizendknoop moeten wegvreten.

Daarna komen we bij de heul onder de spoorlijn door. Rijkswaterstaat maakt niet zomaar een heul: ze verwachtten hier rond 1850 dus wel degelijk water.

Dreijen, 2023

Daar maak ik weer een slecht filmpje.

Aan de benedenstroomse kant (de noordkant van de spoorweg dus) kan ik gemakkelijker bij dezelfde heul komen.

Ik vraag me af of de heul ook als ecoduct wordt gebruikt: klimmen reeen aan de zuidkant uit dat gat? Springen ze erin? Verbeteren van deze mogelijkheid zou wel echt een prima kans zijn voor de zo geliefde verbindingszone tussen de Veluwe en de uiterwaarden. Ze kunnen hier verder via Bilderberg naar Hemelseberg, Hoog-Oorsprong of Doorwerth en dan ongehinderd door naar de Rijn.

Dan staan we op de natuurbegraafplaats Koningsakker.

In de akker is een gootje gemaakt. Niet helemaal op het laagste punt van het dal, maar wat ik leuk vind, is dat het gootje gaat meanderen.

2023

De wadi bij het uitvaartcentrum ligt op de bodem van ons Dreijensedal.

Dan gaat hij onder het hek van sportcentrum Papendal door en verdwijnt in het Merckendal – Heelsums Beekdal.

september 2023: 
Ons nieuwe boek: Lopen in de Moft op oude kaarten vordert gestaag. De Moft is het grote bos tussen Ede, Bennekom, Wageningen en Renkum. Daarvan zijn in de loop der eeuwen veel kaarten gemaakt. Die kaarten bespreken we en dan gaan we erop wandelen. Ook gaan we wandelen aan de hand van archiefstukken met veldnamen zonder kaartje. Interesse? Schrijf je in zodat we weten hoeveel belangstelling er is: een beetje belangstelling inspireert enorm bij de laatste 5% perfectie (wat de helft van het werk is). Hoe je je inschrijft? Stuur een mail naar contact@landschaplopen.com. Inschrijven is helemaal vrijblijvend; ik wil alleen de belangstelling polsen. Tot nu toe hebben vier mensen positief gereageerd, fijn! Maar daar ga ik niet enthousiast een boek voor schrijven hoor - verder niemand?

Alle afbeeldingen

  • onder de Rijn bij Johannahoeve
  • heul onder Rijnspoorweg bij Johannahoeve
  • onder het spoor bij Johannahoeve