De eerste keer dat ik De Gelderse Wetering tegenkom is in de Dijkbrief uit 1460 van Hertog Arnold van Gelre. Hij regelt in die dijkbrief de waterlossing van Beetrum, Doesburg, Veldhuizen en Maanen naar de Kromme Eem bij Bennekom. Dus de Gelderse Wetering is ouder dan 1460 of hij werd toen gegraven. Voor abonnees geef ik hieronder de tekst van deze brief.

Die Doesburgers hadden dus een wetering gegraven dwars door de hooilanden van Ede – Veldhuizen – Maanen en Bennekom en vergrootten daar zo de overlast terwijl ze zelf hoog en droog zaten. Eerder heb ik me er al over verbaasd dat de Eemwal door het poldergebied van Wageningen – Bennekom liep, dat moet problemen gegeven hebben. En ja hoor, lees dit stukje van de site van de gemeente Ede:

De Oude Wetering werd vergraven tot de hedendaagse Wetering om het water van de hoger gelegen buurt Doesburg, door de buurten Ede-Veldhuizen en Maanen naar het zuiden af te voeren. De situatie was aanleiding voor eindeloze ruzies tussen de buurten en ook met de Bennekommers en de Wageningers, waar het water uiteindelijk terecht kwam. De Hertog van Gelre bepaalde in een ‘Vorstelijke Brief’ dat de buurten niet zo maar mochten spuien, maar dat dit in de juiste volgorde moest geschieden. Eerst mocht het Maanderschut open, een dag later het Veldhuizerschut en weer een dag later het Doesburgerschut. Eén buurt kon niet zelfstandig optreden, omdat voor het openen van het schut ook een vertegenwoordiger van de aangrenzende buurt een sleutel diende om te draaien. Deze regeling bleef eeuwenlang, tot in de jaren dertig van de 20e eeuw, bestaan.

De Gelderse Wetering staat prachtig ingetekend op deze kaart van Nicolaes van Geelkercken uit 1628:

1536-1

Hij schrijft erbij over het water bij de Doesbûrger Schut: Het waeter moet altemael in die Grebslûijs ûijt loopen. Dat schrijft hij niet zomaar: blijkbaar liep het water ook wel eens niet de Grebbesluis uit. Dus Nicolaes, die echt wel wat weet hoor, doet voorkomen alsof het water in de Wetering naar de Rijn moet toestromen, maar dat doet het blijkbaar niet altijd.

Nicolaes tekent op zijn nieuwe kaart, gemaakt na aanleg van de Slaperdijk, de Doesburgerpolder en de wetering heel anders:

gelderse vallei 1655 kaart 16
GA 0306 252-0001

Het is verleidelijk om te denken dat het gebied in 1628 nog maagdelijk hooiland was en in 1655 was ingepolderd. Dit is niet zo: de polder lag er al een eeuw of vier. Nicolaes is een pragmatische kartograaf: hij tekent waarvoor hij betaald wordt. Hij heeft de tweede kaart gemaakt naar aanleiding van een twist bij de Doesburgse polders, vandaar de details op die plek. Bij een van de straten schrijft hij de Questieusen Dijck en daar tekent hij onbedoelde sloten. Hij heeft volgens mij gewoon meer aandacht gegeven aan dit gebied.

De Gelderse Wetering liep door de eerste Bennekomse polder.

Polderkaart 1753 Binnenveld

En nu? Wat is van de Gelderse Wetering nog zichtbaar? In 1865 nog best veel:

De Kromme Eem op kaart uit 1896.

Nu is het een leuke fietstocht. langs duikers en stuwen. Daar kik ik op.

Mijn boek ‘Water in het Binnenveld’ gaat over de watergeschiedenis van het Binnenveld en staat vol kaarten, tekeningen en foto’s die het verhaal verduidelijken. Inclusief een wandelroute, fietsroute en wensroute. Plus transcripties. Tot 27 oktober kun je dit nieuwe boek met 14% korting kopen. Van 25,55 in de boekhandel, nu voor 22 euro via mij (mits je op fietsafstand van Wageningen woont, maar ik fiets best ver hoor). 28 oktober ga ik de boeken bestellen, dus schrijf je snel in. Als je de link volgt, zie je ook ook een link naar bol.com waar je het boek kunt inzien, en een eigen link. Vind je 22,55 te duur? Ik ook, maar mijn eigen marge is maar 1 euro per boek: boeken zelf uitgeven is nou eenmaal duur. Toch heb ik een oplossing: de pdf van dit boek kun je kopen voor 7 euro. Minder mooi, wel goedkoper.

De dijkbrief van Arnold van Gelre uit 1460

Abonnees kunnen verder lezen.