Ik wil de top van de Veluwe beklimmen. Het hoogste punt van de Veluwe is de kadastersteen Signaal Imbosch op 109,9 m. Hoe heet de berg waar die op ligt? Om dat te weten maak ik een hoogtelijnenkaart op het AHN.

ahn veluwe

De steen ligt op de grote berg tussen Eerbeek, Dieren, Ellecom en Rheden ten oosten van de Arnhemse Heuvelrug en ten zuiden van het fietspad tussen Schaarsbergen en Eerbeek (dat loopt namelijk precies over de pas). De ZO hoek van de Veluwezoom dus. Dat is de hoogste berg van de Veluwe en dus van heel Nederland ten noorden van Zuid-Limburg.

Dat deze berg het hoogst is, vind ik niet raar. Op deze plek zijn twee stuwwallen op elkaar geperst: het oostelijke en het zuidelijke deel moet je als twee aparte stuwwallen zien. Tja, om een dubbele hoeveelheid materiaal weg te krijgen, moet je dus wat verder omhoog. Klinkt logisch. Er zijn zelfs wetenschappers die denken dat de Arnhemse Heuvelrug een verplaatste stuwwal is, als een deur die open is geduwd terwijl er grond achter ligt.

Op die berg liggen twee toppen: in het ZW de Zijpenberg en ten N daarvan een naamloze berg. Ik ga hem de Tafelberg noemen. Signaal Imbosch ligt op de dezer Tafelberg. Die is net iets hoger dan de Zijpenberg, maar speelt eigenlijk vals: bovenop de Tafelberg liggen duinen. Een van die duinen is de absolute top. Signaal Imbosch ligt niet op de allerhoogste top overigens, een duintje vlak ernaast is nog net iets hoger. Daar wil ik heen.

De route is 4,5 km, en daarbij klim ik 80 meter omhoog. Dat is ongeveer 20 meter per kilometer, een eitje. Maar halverwege is het best steil: 30 meter omhoog op 300 meter is pittig, zie de volgende grafiek:

klim Tafelberg
de klim van de Tafelberg. bron: AHN

Ik begin mijn beklimming bij het station in Rheden en klim geleidelijk omhoog door het Herikhuizerveld. Aan het eind van de steile klim word ik beloond met een schitterend uitzicht dat je echt zelf moet bekijken, want dat kan mijn mobieltje echt niet weergeven. Gelukkig maar.

foto Rheden Tafelberg Herikerveld
Herikhuizerveld. foto: Mathilde, 2019

Ik loop verder door het bos van de Tafelberg. De hogere duinen zijn zichtbaar tussen de bomen.

foto Rheden Tafelberg
Tafelberg. foto: Mathilde, 2019

Op een van die duinen, onopvallend in het bos, ligt de kadastersteen Signaal Imbosch. Dat moet je weten, want er loopt geen pad naartoe. Wel een paadje inmiddels.

Signaal Imbosch, 109,9 m. foto: Mathilde, 2019

Een duin vlakbij is nog een meter hoger, minstens 111 meter, en ligt lekker in het zonnetje. Je kunt daar heerlijk koffie drinken, maar dan moet je wel zelf je koffie meenemen. Het uitzicht is grandioos, tenzij je ver wilt kijken. Nee zonder gekheid, je ziet niets dan bomen. Maar dat is toch fantastisch? Hier geen asfaltweg, geen fietspad, geen zandpad. Geen roodwit, geen paaltjes. Geen bankje. Ik ben alleen op deze stille plek hoog boven de rest van Nederland. Hier zit ik op de top van Nederland, (alleen in Zuid-Limburg zit men hoger) te genieten van mijn koffie.

foto Rheden Tafelberg
uitzicht vanaf de top van de Tafelberg. foto: Mathilde, 2019

De hoogste en meest imposante berg van Nederland is beklommen.

foto Rheden Tafelberg ik
op de Tafelberg. foto: Mathilde, 2019

Alle afbeeldingen

  • Herikhuizerveld
  • Selfie op de Zijperberg
  • Op de Tafelberg
  • signaal Imbosch
  • duinen op de Rhederberg