Je ziet hier een AHN opname van de zuidwesthoek van Reemst in het Papendal. Waar het nu over gaat is hoe lastig het blijkbaar vroeger was om zo’n betrekkelijk glooiend en ondiep dal zoals het Papendal over te steken. Je ziet talloze sporen. Ikzelf heb 15 jaar in Afrika en Zuid-Amerika gewoond, en ik ben daarover helemaal niet verbaasd. Het kleinste dalletje kan een gigantische uitdaging worden voor je auto als in dat dal echt mul zand ligt. Ik heb wel eens muurvast gestaan in een dalletje van niet meer dan 10 meter breed, terwijl daarvoor en daarna de onverharde weg tot aan de horizon berijdbaar was. Maar zo’n dalletje is killing.

Hier was dat blijkbaar ook zo. En dan zal het voor zwaar beladen karren met smalle houten wielen nog veel lastiger zijn geweest dan voor mij met een auto met rubberen banden.

Deze karrensporen kom je overal op de Veluwe tegen. Het tweede voorbeeld is uit de omgeving van Warnsborn. Ook hier een ondiep glooiend dal, het Merkendal, plus een duinenrij. Het lijkt een kruispunt: er gaan sporen naar het westen en naar het noordwesten.

Het derde voorbeeld is van de Ginkelse Heide. De halve cirkel is de schapenweide bij de schaapskooi. Daar ten zuiden van liep vroeger blijkbaar de Arnhemseweg, die je nu bovenaan deze uitsnede ziet liggen.

Waarom zoveel sporen naast elkaar? vraagt iemand me. Nou, dat is duidelijk niet iemand die off the road in Afrika heeft gereden. In mul zand wordt een spoor snel onbegaanbaar. Daar groeit niets, het is niet meer dan onbegaanbaar mul zand. Dus baan je je eigen verse spoor vlak ernaast, waar nog wat gras groeit en de grond dus steviger is. Maar doe je dat niet ook als je over een mulle weg fietst? Dan zoek je ook de harde grenzen langs het pad op. Nou, dat deden ze vroeger ook. En honderden jaren later zien wij de sporen op het AHN liggen. In het veld zie je er niet veel van.

Sorry dat ik stoor. Rechts op deze site staat een doneerknop. Met 3 euro kunt u deze site steunen. Voor een kop koffie onderweg. Hoeft niet, mag wel.

[eerste versie 15 juli 2020, herzien 23 november 2020]