Karren zullen vroeger veel moeite hebben gehad in het zand van de Veluwe. Daarvan zie je op het AHN de sporen terug.

Ikzelf heb 15 jaar in Afrika en Zuid-Amerika gewoond, en ik ben daarover helemaal niet verbaasd. Het kleinste dalletje kan een gigantische uitdaging worden voor je auto als in dat dal echt mul zand ligt. Ik heb wel eens muurvast gestaan in een dalletje van niet meer dan 10 meter breed, terwijl daarvoor en daarna de onverharde weg tot aan de horizon berijdbaar was. Maar zo’n dalletje is killing. Hier was dat blijkbaar ook zo. En dan zal het voor zwaar beladen karren met smalle houten wielen nog veel lastiger zijn geweest dan voor mij met een auto met rubberen banden.

Waar ik wel verbaasd over ben, is dat die oude sporen nog zo goed zichtbaar zijn op het AHN.

Je komt ze overal op de Veluwe tegen. Het eerste voorbeeld is bij het ANWB-station Planken Wambuis bij de Amsterdamseweg tussen Ede en Arnhem. Talloze sporen tonen hoe een ondiep glooiend Papendal een hindernis vormde. Wat een verschil met nu: geen automobilist die het dal opmerkt.

Het tweede voorbeeld is uit de omgeving van Warnsborn. Ook hier een ondiep glooiend dal, het Merkendal, plus een duinenrij. Het lijkt een kruispunt: er gaan sporen naar het westen en naar het noordwesten.

Het derde voorbeeld is van de Ginkelse Heide. De halve cirkel is de schapenweide bij de schaapskooi. Daar ten zuiden van liep vroeger blijkbaar de Arnhemseweg, die je nu bovenaan deze uitsnede ziet liggen.

Waarom zoveel sporen naast elkaar? vraagt iemand me. Nou, dat is duidelijk niet iemand die off the road in Afrika heeft gereden. In mul zand wordt een spoor snel onbegaanbaar. Daar groeit niets, het is niet meer dan onbegaanbaar mul zand. Dus baan je je eigen verse spoor vlak ernaast, waar nog wat gras groeit en de grond dus steviger is. Maar doe je dat niet ook als je over een mulle weg fietst? Dan zoek je ook de harde grenzen langs het pad op. Nou, dat deden ze vroeger ook. En honderden jaren later zien wij de sporen op het AHN liggen. In het veld zie je er niet veel van.

Sorry dat ik stoor. Rechts op deze site staat een doneerknop. Met 3 euro kun je deze site steunen. Voor een kop koffie onderweg voor Geert en mij. Hoeft niet, mag wel.

Alle afbeeldingen