Sinds ik ‘palen’ heb toegevoegd aan mijn onderwerpen om onderweg op te letten, houdt het niet meer op. Ik zie overal palen, interessante en niet-interessante (?hmm, kan dat?). Op dit blog staan inmiddels meerdere stukken over allerlei soorten palen. Hier een overzicht van wat er is en wat nog komen gaat.

Grenspalen

Grenspalen staan er rond rijk, provincies en gemeenten – maar lang niet overal. Ook rond sommige jachtgebieden en landgoederen staan (stonden) grenspalen. Het ministerie van oorlog plaatste grenspalen rond hun gebieden. Ook Gelders Landschap en Kastelen plaatste rond enkele van hun gebieden grenspalen. Hier een paar toppalen, verder zie dit stuk.

Jachtpalen

Rond jachtgebieden en landgoederen. Hier weer een toppaal, zie verder dit stuk.

Palen van het Ministerie van oorlog

Dit zijn kleine paaltjes die ik hier op de Nederveluwe bijzonder veel tegenkom, want hier lagen en liggen nogal wat militaire gebieden.

Hoefslagpalen

Hoefslagpalen staan op dijken en geven aan wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van een stuk dijk. Hier een paar toppalen, verder zie dit stuk.

Wortelpalen

Wortelpalen plaatste Rijkswaterstaat aan het begin van een krib in een rivier. Hier een paar toppalen, verder zie dit stuk.

Dijkpalen

Bij dijkpalen verzamelde zich vroeger het dijkleger – alle jongemannen uit de verre omgeving – bij dreigend watergevaar. Ik vermoed dat er meer functies zijn voor dijkpalen. Hier een paar toppalen, ik heb nog geen stuk hierover (ik ken er te weinig).

Rolpalen

Er zijn er nog zeker een aantal in Friesland, Groningen en Zuid-Holland. Rolpalen stonden in een bocht van een kanaal. Ze zijn van metaal en hebben een mechanisme dat ronddraait. Ze werden gebruikt om de lijn van een schip omheen te leggen, zodat het schip de bocht kon nemen en niet tegen de kant werd getrokken. Hier een foto van een rolpaal in de haven van Stavoren.

Rolpaal Stavoren

Dijkvakpalen

De waterschappen plaatsen elke 100 meter een paaltje op de dijken met een code. Zo kun je gemakkelijker communiceren bij problemen. ‘Verzakking bij paal RB120’ is wat handiger dan ‘Verzakking op de dijk na de tweede wiel na de grote wilg’. Nou ja, hetzelfde als langs snelwegen en provinciale wegen uiteraard.

Overige palen

Tja ik weet ook niet alles. Hier palen waarvan ik niet weet waarom al die moeite is gedaan om ze te plaatsen.

RD paaltjes

Het heten RDstenen, maar het zijn paaltjes. Dit zijn merktekens die worden gebruikt in de Rijks Driehoeksmeting. Een artikel volgt nog.

Alle afbeeldingen

 • Slaperdijk
 • Lent
 • Maasberg
 • De Heul
 • steenwaard
 • wortelpaal
 • stadspaal Aalst
 • paal Waterschap
 • stadspaal Kesteren op de Ouderijndijk
 • Grenspaal Reemst
 • Grenspaal bij de Koerhuttenpol
 • signaal Imbosch