Sinds ik ‘palen’ heb toegevoegd aan mijn onderwerpen om onderweg op te letten, houdt het niet meer op. Ik zie overal palen, interessante en niet-interessante (?hmm, kan dat?). Op dit blog staan inmiddels meerdere stukken over allerlei soorten palen. Hier een overzicht van wat er is en wat nog komen gaat.

Grenspalen

Grenspalen staan er rond rijk, provincies en gemeenten – maar lang niet overal. Ook rond jachtgebieden en landgoederen staan (stonden) soms grenspalen. Het ministerie van oorlog plaatste grenspalen rond hun gebieden. Ook Gelders Landschap en Kastelen plaatste rond enkele van hun gebieden grenspalen. Hier een paar toppalen, verder zie dit stuk.

  • Lent

Rond jachtgebieden en landgoederen:

  • Warnsborn

Palen van het ministerie van oorlog:

  • Grenspaal bij de Koerhuttenpol
  • Slaperdijk

Hoefslagpalen

Hoefslagpalen staan op dijken en geven aan wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van een stuk dijk. Hier een paar toppalen, verder zie dit stuk.

Wortelpalen

Wortelpalen plaatste Rijkswaterstaat aan het begin van een krib in een rivier. Hier een paar toppalen, verder zie dit stuk.

  • steenwaard

Dijkpalen

Bij dijkpalen verzamelde zich vroeger het dijkleger – alle jongemannen uit de verre omgeving – bij dreigend watergevaar. Ik vermoed dat er meer functies zijn voor dijkpalen. Hier een paar toppalen, ik heb nog geen stuk hierover (ik ken er te weinig).

  • De Heul

Rolpalen

Ik heb nog nooit een rolpaal gezien, maar er zijn er nog zeker een aantal in Friesland, Groningen en Zuid-Holland. Rolpalen stonden in een bocht van een kanaal. Ze zijn van metaal en hebben een mechanisme dat ronddraait. Ze werden gebruikt om de lijn van een schip omheen te leggen, zodat het schip de bocht kon nemen en niet tegen de kant werd getrokken. Ik heb er nog nooit eentje gezien, dus geen foto’s en nog geen stuk.

Dijkvakpalen

De waterschappen plaatsen elke 100 meter een paaltje op de dijken met een code. Zo kun je gemakkelijker communiceren bij problemen. ‘Verzakking bij paal RB120’ is wat handiger dan ‘Verzakking op de dijk na de tweede wiel na de grote wilg’. Nou ja, hetzelfde als langs snelwegen en provinciale wegen uiteraard.

  • paal Waterschap

Overige palen

Tja ik weet ook niet alles. Hier een aantal palen in en rond dijken waarvan ik niet weet waarom al die moeite is gedaan om ze te plaatsen.