Nog steeds op zoek naar oude kaarten waar toevalligerwijs een stukje Koningsweg op staat, struin ik in het wildeweg door het Gelders Archief en kom uit bij deze kaart van iets bij Laag-Soeren. Het noorden is rechts. (De kaart overlapt niet met de Koningsweg, maar dat wist ik nog niet toen ik begon).

GA 0124 5931-1785-14-0001

Zo’n kaart waarbij op het eerste gezicht absoluut onduidelijk is waar hij gesitueerd moet worden (lokale hobbyisten zullen dat best weten hoor), intrigeert me. Dus ik ga puzzelen.

Ik zie vier aanknopingspunten:

  • Heer Bollens Bos
  • Sandbergen in Den Hees
  • Een weg
  • En een steenheg.

Daar moet ik het mee doen. O ja, ergens bij Laag Soeren.

Het blijkt niet zo lastig als ik had gevreesd.

De Hees bij Soeren is nu een boerderij tegen een duinenrij aan. Op het AHN omcirkel ik die duinenrij met lichtbruin.

Omdat topotijdreis en het AHN dezelfde schalen gebruiken, kan ik dit (zie roze puntjes) overbrengen op topotijdreis en ik teken de huidige boerderij De Hees in als een rood rechthoekje. Daar tegenaan blijkt een oud bos te liggen dat al in 1850 op de kaart staat. Ik omcirkel het met groen. Laat dat nou mooi samenvallen met die duinen……

Soms is het te mooi om waar te zijn: de weg ligt er nog net zo en ik maak die ook rood. Ik kan de hele kaart op het AHN en topotijdreis-1850 terugvinden. Met geel teken ik bij benadering de contouren van de oude kaart.

In groen de duinen van de Heer van Kesteren die hij heeft volgeplant met dennen. In bruin de duinen. In rood de boerderij De Hees. Ook in rood de weg. In geel de rand van de kaart, op het beworp. De Heer van Kesteren woonde op het huis Laag-Soeren, dat ligt buiten de kaart.

Het Bollens Bos kan ik niet terugvinden. Nu Vakantiepark De Jutberg? Of t Leihuis? Ik breng alles over naar topotijdreis-2022.

Ha, het hobbelige duingebied waar deze kaart om draait, heet nu de Zeven Heuvelen. Op de oude kaart staan 17 heuvelen, maar op het AHN herken ik er inderdaad 7.

Ik twijfel over de steenheg. Wat zou dat zijn? Een muur? Een wal van opzijgegooide stenen? Als ik de richtingen goed interpreteer is hij onder de huidige weg verdwenen. Een Texelse tuunwal langs de oude weg?

Tenslotte de tekst. Die is gemakkelijk te lezen, maar gewoontegetrouw lever ik die als premium content voor betalende abonnees.

Alle afbeeldingen

Abonneer je om toegang te krijgen

Bekijk meer over deze inhoud door je vandaag nog te abonneren.