Ik ken een aantal mooie kaarten van Bennekom uit de 16de, 17de en 18de eeuw.
1550: De Bennekomse Meent
Meer over deze kaart.

Dit is de oudste kaart die ik ken waar Bennekom op staat. De kaart is absoluut niet op schaal; het was dan ook alleen bedoeld als schetsje bij het geschil om aan te geven waar de ruzie over ging. Maar de vorm van de vijfhoek van de Bennekomse meent kunnen we in 1871 nog best terugvinden, met wat goede wil.

Op de volgende kaart uit 1635 is het de vierhoek links bovenin. In 2021 is er niet zoveel veranderd: de Bennekomse Meent is deel van het nieuwe natte natuurgebied De Binnenveldse Hooilanden. Maar de weg die in 1871 erdoorheen loopt, is nu de grens van de meent.
1599 en 1622 De Grift langs de Bennekomse Meent
De scheve kaart is uit 1599, de rechte uit 1622. Het gaat om het deel langs de Grift wat we nu Benedeneind noemen.


1635: De Halderbrink
Dit is een eenvoudige kaart door Nicolaes van Geelkercken met alle percelen die in eigendom zijn van het Catharina Gasthuis in Arnhem uit een kaartenboek.
Meer over deze kaart.

Dezelfde kaart ingetekend op een topografische kaart uit 1952. In die 320 jaar is er niet zo heel veel veranderd.

Maar in 2019 is de wereld onherkenbaar.

1656: Bennekom door Nicolaes van Geelkercken
Dit is een schitterende kaart van Bennekom die ik hier bespreek.

Het is geen enkel probleem om de wegen uit 1656 in 1925 terug te vinden:

1723 Kasteel Harselo

1753 Polderatlas van Beijerinck
Meer over deze atlas.
De eerste en tweede polder van Bennekom ten westen van de Slagsteeg.

De polders tussen de Slagsteeg en de Dijkgraaf.
De vijfde polder ten oosten van de Dijkgraaf.

De zesde polder.

De zevende polder ten oosten van de Dreeslaan.
In mijn boek ‘Water in het Binnenveld’ beschrijf ik de geschiedenis van het waterbeheer in het Binnenveld, het gebied tussen Veenendaal, Ede, Rhenen en Wageningen. Bekijk dit boek bij bol.com.
Boek over de geschiedenis van Bennekom: Boerderijen in Bennekom
Het is elke keer weer heel leuk om hier even langs te gaan. Ik heb eerst alle ads gevolgd. Maar voor mij loont dit niet. Dan heb ik meer bezoekers per dag nodig dan normaal in een maan. Veel succes met je ads. Blijf proberen je weet maar nooit. Soms kan het heel snel gaan met dit soort dingen. Het blijft toch voor een heel groot deel wat we voor het bestaan van internet Mond op mond reclame noemden.
War moet ik nou met zo’n warrige reactie?. Inhoudelijk heeft hij niets met het verhaal over de Gelderse Vallei te maken, en is dus niet ter zake doende.
hoi Jan, klopt, het is volgens mij een reactie op een stukje op mijn andere blog over het plaatsen van advertenties op blogs.
hoi Raymond, volgens mij is dit een reactie op mijn stukje op een ander blog, en wel over reclame op blogs. Op dit landschapsblog heb ik ook reclameblokken gezet om uit te proberen hoeveel dat oplevert. Vrijwel niks, dat loont echt niet de moeite. Het andere blog wordt meer gelezen, dus levert ook iets meer op, maar nog niet genoeg voor een kopje koffie per week.
OOPS. Een mooi verhaaal, maar ook een verhaal waar best veel kanttekeningen bij te maken zouden zijn. Maar dan ben je zo maar een halve dag verder. Er is echter veel over de Gelderse Vallei geschreven, met name ook over de problemen met de afwatering. Een goed beginpunt is het proefschrift van Taeke Stol: “De veenkolonie Veenendaal” (ISBN 90 6011 770 0). En natuurlijk Deys: “De Gelderse Vallei – geschiedenis in oude kaarten” (ISBN 90 194 077 x). Nou vooruit, één klein puntje dan: ‘t is “buurschap”, niet “buurtschap” (sprak de oude buurrichter van het buurschap Ede-Veldhuizen).
hoi Jan, de documenten die je noemt ken ik. Deys is een geweldig boek vol prachtige kaarten, maar de kaarten van Geelkercken zijn van na de tijd van dit stukje: zijn kaarten zijn uit de 17e eeuw terwijl de Bisschop Davidsgrift uit 1473 stamt en de Gelderse Waterlossing van voor 1460 is, en zijn dus 200 jaar ouder dan het afwateringsprobleem waar Van Geelkercken zijn kaarten over maakt dus.. De grote ontginning van de Veenkolonie Veenendaal is ook van de 17e eeuw. Mijn verhaal gaat over de tijd dat er nog helemaal geen problemen waren met de afwatering (althans niet met de problemen die door de vervening zijn veroorzaakt), maar er een systeem werd opgezet dat functioneerde. Daarover is minder geschreven, het weinige dat ik kon vinden heb ik als bron gebruikt. Ik heb buurtschap gewijzigd in buurschap. Ik heb ook de titel veranderd en hier en daar iets gewijzigd zodat duidelijker wordt (hoop ik) dat ik het over de tijd van voor de waterproblemen heb.