Sommige AHN-uitsneden zijn net kunst. Hier een link naar de gratis AHN-viewer. Die gebruik ik op dit blog.

We zien rechtsonder in de hoek Zwolle. Dat ligt aan het Zwarte water; dat zie je rechts stromen naar het Zwarte Meer.

Links zie je bovenaan de Noordoostpolder met daarin het langwerpige Schokland en onderaan Flevoland met Dronten. Daartussen ligt het Ketelmeer met daarin het IJsseloog. Dat is een slibdepot.

Verder zie je natuurlijk de IJssel en tussen Zwolle en het Ketelmeer ligt Kampen hoog en droog. De IJssel stroomde via verschillende armen naar de Zuiderzee en geleidelijk aan is in de afgelopen duizend jaar de monding steeds westelijker komen te liggen.

Tussen de diverse armen ligt een eiland: het Kampereiland. Boerderijen liggen hier op terpen, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het Kampereiland zijn verschillende van de oude armen zichtbaar; sommige met water en andere droog. Rechts onderaan de Mastenbroekpolder met de Koekoek als diepste stuk (-3 meter). De gele delen liggen ongeveer op 0-NAP.

Bij de monding van de IJssel is een nieuw natuurgebied gemaakt met meerdere eilanden:

Ik kan hier geen genoeg van krijgen. Maar ik wou je iets anders laten zien: De IJssel voerde vroeger slib mee en dat zette zich af als een delta onder water in de Zuiderzee. Een delta heeft een flauwe helling en loopt natuurlijk door onder water. Je moet het zien als een grote driedimensionale driehoek, met de riviermonding op de top. Toen ze de Noordoostpolder en Flevoland droog maakten, kwam de delta boven water. En is nu een deel van de Noordoostpolder en Flevoland, kijk maar op de eerste uitsnede. De delta loopt door en geeft net een beetje hoogte en een andere grondsoort. Het hoogteverschil is maximaal 2 meter.

Vollonhove op het AHN
ahn

Hier nogmaals, met bovenaan de drumlins van Vollenhove.

Kikken toch?