Ik ben een paar dagen op vakantie geweest naar het Lauwersmeer en heb genoten. Hoewel het eigenlijk te warm was om actief bezig te zijn – ik had een niet-elektrische fiets gehuurd – ben ik dat wel geweest. Dat betekent dat ik tientallen foto’s gemaakt heb van sluizen, gemalen, sluishuisjes, dakpannen, coupures, trafohuisjes en andere dingen die ik leuk vind. Het is natuurlijk niet echt mijn normale studiegebied, maar toch wil ik jullie dit materiaal niet onthouden.

Ik ga het niet uitgebreid hebben over de geschiedenis van het gebied en alle polders en dijken, want dan zou ik simpelweg een boek moeten gaan overtypen – meer weet ik er niet van. Ik heb tijdens de vakantie twee boeken over het Lauwersmeer gekocht en gelezen, en ik zal jullie onderaan de titels geven. Maar daarin worden de dingen die ik noem alleen zijdelings aangestipt. Ik ga het dus hebben over al die kunstwerken – watermensen noemen technische waterwerken kunstwerken – die ik op de foto heb staan. En ik ga er zeker nog een keer heen, want ik heb nog heel veel leuke dingen helemaal nog niet op de foto staan. Dat is het leuke aan deze hobby landschaplopen: hoe meer ik in een gebied duik, erover lees en er doorheen fiets en loop, des te meer ik zie. Dat betekent dat deze serie volgend jaar verder wordt ingevuld.

Ik ga met de klok mee rond het Lauwersmeer en begin in het noorden bij de Cleveringsluizen. De komende dagen ga ik dit dus wat meer uitzoeken en komen er afzonderlijke stukken per (type) kunstwerk. En zoals gezegd, ik heb ook heel veel gemist (of niet gefotografeerd omdat mijn mobiel steeds weer leeg raakte).

Lauwersoog

Doorkijkje door de Cleveringsluizen.

Crevelingensluis

Vierhuizen

Ik fiets hier door een coupure in een dijk met bovenop de dijk de opslagloods voor de schotbalken.

Zoutkamp

 • drie sluizen: Hunsingosluis in het Hunsingokanaal, Reitdiepsluizen in het Reitdiep, Friese Sluis in de Lauwers
 • zoutoven, zouthuisje,
 • coupure,
 • gevel met kameleonverf,
 • muraltdijk.

Met nog een mislukt filmpje – een langslopende vrouw ging mee praten – over een visbedrijf met een gevel van bijzondere verf. Even kijken hoor, de eigenaar van de winkel is reuzetrots en bijna niemand ziet het volgens de buurman.

Munnekezijl

Het centrum van Munnekezijl en de sluis in de Lauwers.

Krabburen

Een trafohuisje en huis met Friese dakpannen

Kollumerpomp

Een trafohuisje.

2022

Dokkumer Nieuwe Zijlen

De Nieuwe Sluis (best oud inmiddels) in het Dokkumerdiep en de Willem Loresluis.

Nieuwland

twee coupures, maar de foto’s ben ik kwijt geraakt.

Ezumazijl

Dongerdielengemaal en sluis in de Suderie. De steen ligt naast de sluis tegen de dijk en is uit 1745.

Oostmahorn

Kruitmagazijn.

Lioessens

tunnel met sluis, coupure bij boerderij. Bijzonder leuk gesprek met eigenaar van die boerderij.

Boeken over het Lauwersmeer

Op stap in Nationaal park Lauwersmeer door Christine Dirkse-Vreugdehil. Een handige inleiding tijdens een eerste fietsvakantie.

Beteugeld Estuarium, cultureel erfgoed in het Lauwerszee- en het Lauwersmeergebied door Albert Buursma. Niet via bol.com te koop (ik heb het gekocht in het Visserijmuseum in Zoutkamp).

Maar bij het uitwerken van mijn materiaal heb ik niet veel aan deze boeken (aan het eerste helemaal niks maar dat heb ik tijdens mijn fietstochten wel heel veel gebruikt). Ik ga studeren in mijn boeken over kunstwerken zoals sluizen en gemalen. En studeren op internet natuurlijk.

Alle afbeeldingen

 • Munnikezijl
 • Zoutkamp
 • Zoutkamp
 • Munnekezijl
 • Munnekezijl
 • Friese sluis bij Zoutkamp in de Lauwers
 • Friese sluis
 • Zoutkamp
 • Friese sluis
 • Reitdiepsluis Zoutkamp
 • Provinciale sluis Zoutkamp
 • Reitdiepsluis Zoutkamp
 • Hunsingosluis
 • Reitdiepsluis Zoutkamp
 • Reitdiepsluis Zoutkamp
 • sluismeestershuis
 • Lioessens
 • Lioessens
 • Lioessens
 • Lioessens
 • Lioessens
 • Lioessens
 • Lioessens
 • Cleveringsluis
 • Dokkumer Nieuwe Zijlen
 • Ezumazijl
 • Ezumazijl
 • Ezumazijl
 • Ezumazijl
 • Ezumazijl
 • Ezumazijl
 • Ezumazijl
 • Ezumazijl
 • Vierhuizen
 • Friese dakpan Krabburen
 • Krabburen
 • Hunsingosluis
 • Hunsingosluis
 • Hunsingosluis